De liefde.


De liefde

 

Vreemd, hoe ik soms aan de tekst voor een column kom. Bij toeval kwam ik een novelle uit 2010 tegen in mijn eigen boekenberg en nieuwsgierig gemaakt door de tekst op de achterflap begon ik te lezen. Dat duurde tot het tijdstip waarop ik meestal mijn bed uit moet om te plassen (ja, ouderdom komt met gebreken.)

De liefde stond centraal in deze novelle, die overigens afschuwelijk afliep. Maar daar mijn column niet over. Ik was gefrappeerd door een achternaam die ik tegenkwam: Lamoureux. Deze naam komt vooral in Frankrijk voor, maar ook wel in België en Canada. Maar voor zover ik weet niet of nauwelijks in ons land.

Het was dit keer niet in de eerste plaats de poëtische klank die me aansprak maar het feit dat mijn oma van moederskant afstamt van een Luxemburgs/Waalse familie met die naam. Deze familie met de prachtige naam was begin 17de eeuw naar onze contreien gevlucht wegens geloofsvervolging. Ze kwamen in Leiden terecht en kennelijk omdat ze vonden dat ze als nieuwe Nederlanders een Nederlandse achternaam moesten hebben, werd deze naam door een aantal van hen al gauw veranderd in de Liefde…

 

© Jan Bontje, 30 juli 2017

Een gedachte over “De liefde.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s