Verslag 30ste LiteRAR en Muziek 27 juni 2015 tijdens de 2de Nacht van de Kunst Spijkenisse


Op zaterdagavond 27 juni 2015 konden liefhebbers genieten van veel muziek en poëzie tijdens de 2de Nacht van de Kunst Spijkenisse. Ook galerie RAR stelde zijn fraaie ruimte voor de tweede keer op zaterdagavond open voor LiteRAR en Muziek. Het was een extra mooie editie omdat het de 30ste LiteRAR en Muziek was, wat voor een kleinschalig very very low budget evenement als dit een behoorlijke prestatie mag heten.

Iets te laat doordat hij in de Boekenberg zat opgesloten (geheel volgens plan overigens omdat hij een van de mensen was die de Nacht officieel opende) hield RAR voorzitter Koos Verkerk zijn kooserie.

Logo Nacht van de Kunst 2015

*

Jan Bontje, organisator en presentator van L&M, opende deze (f)estival editie met zichtbaar plezier. Hij legde uit dat het Franse woord estival “zomers” betekent, wat dus heel toepasselijk was omdat we midzomer vierden. (Het midzomerfeest verwijst naar de zomerzonnewende op 21 juni en naar de voorchristelijke feestelijkheden die hiermee gepaard gaan in Noord-Europa. Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, dus drie dagen na de feitelijke zonnewende.)

IMG_2323

*

Geheel volgens de ongeschreven wet van LiteRAR en Muziek trad als eerste huistroubadour Willem op. Hij zong als afscheid van, en ode aan, de helaas overleden Thé Lau diens lied Afscheid. Van zijn geliefde dichteres Augusta Peaux (1859-1944) bracht hij o.a. het gedicht Als toen en het naar haar geboortedorp genoemde Simonshaven. Onder het publiek waren mensen die op de een of andere manier iets met het gemeentebestuur van Nissewaard hebben, dus de boodschap dat er in het dorp Simonshaven een straat, plein of laan naar haar vernoemd moet worden is hopelijk luid en duidelijk overgekomen.

IMG_2328

*

Jan woordenaar Bontje zou deze avond als enige dichter optreden. Met zijn diezelfde ochtend pas gereedgekomen gedicht “dichters bij de vleet” bracht hij een ode aan de overleden dichters Leo Vroman en drs. P en de al genoemde tekstdichter/zanger Thé Lau. Zijn slotregels waren “al gaan er ettelijke dood / er zijn nog dichters bij de vleet’.

Jan woordenaar Bontje
Jan woordenaar Bontje

*

3qART (uitgesproken als driekwart, hoewel ART heel duidelijk verwijst naar het feit dat de leden van dit muzikale trio ook beeldend kunstenaar zijn) zorgde voor een gevarieerd geheel aan liedjes en wordt zeker nog een keer uitgenodigd.

3aART
3qART

*

Na een korte pauze betraden twee leden van Emellan (Richard van der Keur en Elmer Meijers) het podium en verzorgden een spetterend optreden. Het Friesch Dagblad sprak ooit van “van ballades tot vlotte polderpop” en daar is geen woord Spaans bij. Op het repertoire stonden ‘Loslaten’, ‘Avondrood’, ‘Meisje uit Ballangen‘ en het nieuwe ‘Dicht bij jou’. Het prachtige lied Meisje uit Ballangen gaat over Frida (Anni-Frid Synni) Lyngstad, (geboren in Ballangen, Noorwegen, op 15 november 1945 uit een Zweedse moeder en een Duitse soldaat), een Zweedse zangeres (van geboorte Noors) die vooral bekend werd als zangeres van de Zweedse groep ABBA en later Prinses van Reuss en Gravin van Plauen werd.

Emellan
Emellan

IMG_2368

*

Constant Schorel las een kort verhaal waarmee hij het publiek zoals altijd, boeide.

Constant Schorel is een enthousiast e verhalenschrijver
Constant Schorel is een enthousiast e verhalenschrijver

*

Nettie Boogaard bracht tijdens haar eerste optreden een korte solodans gebaseerd op de tango.

Nettie Boogaard: ook dans is beeldende kunst...
Nettie Boogaard: ook dans is beeldende kunst…

*

Het duo Alexander en Charlotte bracht voor de tweede pauze een muzikale ode aan de Dixie Chicks, een trio uit de VS (Texas) dat het lef heeft tegen de (conservatieve, rechtse, enghartige) stroom in te gaan en dat daardoor heel veel bagger over zich heen heeft gekregen. Zo werden een keer massaal hun platen met bulldozers vernield… Deze drie vrouwen verdienen echter een giga pluim en die hebben ze die avond zeker gekregen!

Het duo Alexander (gitaar) en Charlotte (zang)
Het duo Alexander (gitaar) en Charlotte (zang)

*

Nettie Boogaard danste daarna voor de tweede maal, dit keer een korte improvisatie. Heel leuk om te zien.

IMG_2431

*

Tot slot bestormde zangeres Door Visser uit Numansdorp het podium en zong geweldig. Om kwart voor twaalf vertrok zij naar theater de Stoep om in de foyer de after party muzikaal te openen.

Door Visser
Door Visser

*

Als extraatje, een ingelast open podium, las Tim Albus rond middernacht nog enkele eigen gedichten.

IMG_2445

Deze allerlaatste (en extra) editie van LiteRAR en Muziek was een sfeervolle, mooie, afwisselende, waardige afsluiting van het seizoen.

Op zondagmiddag 20 september 2015 is de eerstvolgende ‘normale’ editie van LiteRAR  en Muziek.

Wij wensen iedereen fijne zomer en hoepen u terug te zien in september!Banner LiteRAR en muziek

IMG_2382

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.