Verslag 29ste LiteRAR en Muziek op 17 mei 2015


Verslag van de 29ste LiteRAR en Muziek op 17 mei 2015

Na de kooserie van Koos Verkerk, de voorzitter van Regio Art Rijnmond (RAR) en de inleiding en opening door Jan Bontje, betrad singer songwriter Ben Kool het podium. Hij bracht als eerste lied het bekende Halleluja van Leonard Cohen. Daarna eigen liedjes: Water by night (dat hij in 1983 had geschreven), Slow down, Wednesday night en tot slot Blackbird van the Beatles. Heel erg leuk om hem weer eens te horen spelen!

IMG_0816
Ben Kool

IMG_0818 IMG_0821 IMG_0823 IMG_0826 IMG_0829 IMG_0834 IMG_0837

Ben Kool
Ben Kool
IMG_0841
Jan woordenaar Bontje
IMG_0842
Ria Atsma Salij
IMG_0855
Troubadour Willem
IMG_0873
Edith de Gilde

IMG_0845 IMG_0846 IMG_0854 IMG_0858 IMG_0859 IMG_0862 IMG_0863 IMG_0864 IMG_0866 IMG_0868 IMG_0875 IMG_0878 IMG_0879 IMG_0880 IMG_0881 IMG_0882

Helaas was Astrid van der Star, de vaste columniste van LiteRAR en Muziek, verhinderd; wij wensen haar ook vanaf deze plaats beterschap!

De in Spijkenisse wonende dichteres en prozaschrijfster Ria Atsma Salij bracht een smakelijk culinair gedicht en daarna een gedicht over dementie, een over haar geboortestad Rotterdam, het gedicht Heden (over de Oude Maas), en tot slot Vroeger was alles beter.

Tijdens zijn eerste optreden op deze middag bracht Willem twee gedichten van Guusje (Augusta) Peaux: In ’t koren (over een smal paadje door het koren) en Als toen – met daarin de regel ‘de wilgen, de velden, het water,’ die de titel werd van de bundel gedichten die Mario Molegraaf in 2014 samenstelde bij de 70ste sterfdag van de dichteres.

In de pauze werden geanimeerde gesprekken gevoerd, werd de tentoonstelling bekeken en was de genoemde bundel te koop.

Na de pauze bracht Willem weer twee door hem op muziek gezette gedichten van Augusta Peaux: De vlucht (over ‘de lichte maan van de dageraad’ die vlucht voor de dag) waarvoor hij een mooi melodie gebruikte van een anonieme 17de eeuwse componist en De steden.

Presentator Jan woordenaar Bontje las een aantal (anti)oorlogsgedichten: ‘Bevrijding etc.’ van Dick Hillenius (bioloog, dichter en schrijver, 1927-1987) uit zijn bundel uit 1975 met de schitterende titel Een klein apparaat tegen rechtlijnigheid.

Bevrijding etc.
Gelukkig leefden wij op de kleine plaats waar regen viel
bedroefd zagen wij onze buren verschrompelen
wij dankten God en de Amerikanen
en zagen daarna veel van hun misdaden door de vingers

Van de Koerdische, uit Irak gevluchte, dichter Adnan Ramadan Mohamed las hij het gedicht Tranen in de nacht, dat eindigt met de regels

Mijn adem in vrijheid is gewurgd
maar mijn woorden zullen blijven leven.

Van Jana Beranová las hij het gedicht 14 mei 1940, dat heel actueel was omdat op 14 mei 1940, 75 jaar geleden dus, de nazi’s Rotterdam bombardeerden.

Van eigen hand las hij nog een bontje(haiku):

de vrede brak uit
en veroorzaakte paniek
op de wapenbeurs

en zingzegde hij zijn liedgedicht ‘we zullen weer vrij zijn’ dat hij in de vroege ochtend van 14 mei 2015 schreef.

Uit Den Haag kwam dichteres Edith de Gilde. Zij is lid van een dichterswerkgroep Divers bestaande uit vijf dichters die aan de hand van foto’s van onder meer vervallen huizen in Ierland, gemaakt door dichteres Mariet Lems (die al eens optrad bij LiteRAR en Muziek maar nu verhinderd was), ieder vijf gedichten schrijven met de bedoeling deze samen met de foto’s te bundelen. Haar eerste gedicht was Gaan, bij een foto van een blauwe, vervallen, ijzeren hek; het tweede heette Scheppers, geïnspireerd door een foto van een vergane paraplu tegen een dito muur. Het derde heette Deur en vond zijn bron in een deur die meerdere, halfvergane verflagen torst en tot slot het gedicht H2O bij een prachtige foto van water die zo bewerkt was dat er een boeiend lijnenspel was ontstaan.

Daarna las zij nog enkele gedichten van eigen hand: Op de knieën, Tafel, Verkeerde woorden, Hoe het vergaat (over oorlog), Heesterbuurt (over een buurt in Den Haag), Verloop en Wat wil je voor je verjaardag?

Huistroubadour Willem sloot de middag af met nog een drietal tot liedjes omgewerkte gedichten van Augusta Peaux: De hanen melden dag, dat als volgt begint:
De hanen melden den dag,
als zij immer deden.
Gisteren woedde de slag,
gisteren heerschte de vrede….
De hanen melden den dag.

Daarna volgden Het oerwoud – dat, hoewel de titel anders doet vermoeden, over (de) liefde gaat, en De nieuwe stad.
Al met al een bijzondere middag, waarvan helaas (te) weinig mensen hebben (kunnen) genieten…

De eerstvolgende editie van LiteRAR en Muziek is een bijzondere: net als vorig jaar verzorgen RAR en LiteRAR en Muziek een muzikaal-poëtische avond die tot in de vroege uurtjes doorgaat tijdens de Nacht van de Kunst. Locatie: de galerie van RAR. Datum en tijd: zaterdagavond 27 juni 2015 vanaf 20:00 uur.

Na de zomerstop is de eerste reguliere LiteRAR en Muziek op zondagmiddag 20 september 2015. Tot dan, tot LiteRAR!

Jan Bontje

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.