Verslag van de 27ste LiteRAR en Muziek


Verslag van de 27ste editie van LiteRAR en Muziek op 15 maart 2015 in galerie RAR te Spijkenisse

Na de gebruikelijke kooserie van Koos Verkerk, de voorzitter van RAR, waarin hij onder meer wees op de lopende fraaie tentoonstelling van leden van Regio Art Rijnmond/RAR (Salon III) en de bezoekers opwekte deze tentoonstelling te bekijken en hen opriep om toch vooral meer bekendheid te geven aan de galerie, nam presentator Jan Bontje het stokje over die dit meteen doorgaf aan de ‘huistroubadour’ van LiteRAR en Muziek, Willem, die meedeelde dat hij, zolang er geen straat, laan of plein in Simonshaven is vernoemd naar de grote dichteres Augusta Peaux die daar in 1859 geboren is, hij door hem op muziek gezette gedichten van haar tijdens LiteRAR en Muziek zal blijven vertolken. Op de vraag van iemand uit het publiek (Bert) of hij haar mooie gedichten daarna dan niet meer zou zingen, antwoordde Willem dat hij daar uiteraard gewoon mee door zou gaan.

Flyer 27ste LM 15 maart 2015

De eerste twee liedjes waren dus van Augusta Peaux, en wel Schemer II en Van ’t veld, te vinden in de schitterende bundel De wilgen, de velden, het water, in 2014 uitgegeven bij Uitgeverij Liverse in Dordrecht en samengesteld door Mario Molegraaf. (Het boek is nog steeds ook bij LiteRAR en Muziek te verkrijgen!)

IMG_8907

 

*

Jan Bontje vroeg nogmaals aandacht voor de prachtige bundel De wilgen, de velden, het water met een selectie van 75 gedichten van de in 1859 in Simonshaven geboren dichteres Augusta Peaux.

IMG_8920

 

Koos Verkerk schrijft, zoals de meesten van u inmiddels weten, ook gedichten en hij bracht er een aantal met verve: De kastanje, De wereld in de klas, Ruimte van glas, Spiegel, Willen.

Koos Verkerk
Koos Verkerk

 

Constant Schorel, die ooit schuchter begon met de vraag of hij misschien een zelfgeschreven verhaaltje op het Open Podium mocht lezen, verzorgt nu een vaste rubriek: Schorel vertelt. Zijn eerste verhaal noemde hij Kloothommel, een waanzinnig verhaal (aansluitend bij het thema van de Boekenweek) naar aanleiding van een stukje van Jan Bontje over dit wonderlijke wezentje.

 

Constant Schorel
Constant Schorel

Als laatste voor de pauze hadden we het genoegen Door Visser aan te horen. Zij is naast haar beroep als muziekagoog, in welke functie ze o.a. lesgeeft aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, ook singer-songwriter en schrijft haar songs in het Engels. Haar eerste nummer was Look at me, daarna Start en als derde een, zoals zij zelf omschreef, vrolijk liedje, over het gegeven dat je gevoel soms een sombere dag ineens kan opvrolijken. Als vierde volgde Not ready to give up, een lied over een echtscheiding waaraan de hoofdpersoon emotioneel nog niet toe is. Dit lied staat op YouTube, in een uitvoering met begeleiding uit 2014 in Merz Dordrecht (nee, dit is geen vergissing!) Een andere (solo)uitvoering is eveneens te vinden op YouTube.

 

Door Visser
Door Visser

IMG_8938

 

IMG_8934

Na de pauze werd plaats ingeruimd voor het Open Podium, dat werd beklommen door A3 Eijke, vaste bezoekster van LiteRAR en Muziek en o.a. lid van de groep Kopschrijvers. Zij las haar korte verhaal Hubertus de koopman, dat zich in de middeleeuwen afspeelt. Op 19 april 2015 is zij met andere leden van de groep Kopschrijvers weer te horen.

 

A3 Eijke
A3 Eijke

Willem trad deze middag drie keer op; tijdens deze tweede sessie zong hij een Dichterslied, Zee (van Toon Hermans) en Paradijs (Paradise regained van Hendrik Marsman).

 

Paradise regained

 

De zon en de zee springen bliksemend open:
waaiers van vuur en zij;
langs blauwe bergen van de morgen
scheert de wind als een antilope
voorbij.

zwervende tussen fonteinen van licht
en langs de stralende pleinen van ’t water
voer ik een blonde vrouw aan mijn zij,
die zorgloos zingt langs het eeuwige water

een held’re, verruk’lijk-meeslepende wijs:

‘het schip van de wind ligt gereed voor de reis,
de zon en de maan zijn sneeuwwitte rozen,
de morgen en nacht twee blauwe matrozen –
wij gaan terug naar ’t Paradijs’

 

*

Constant Schorel las een tweede verhaal: De dood van een hond.

*

Schrijfster Astrid van der Star, onze vaste columniste had zich eveneens door het thema van de Boekenweek laten inspireren en las haar column Waanzin.

 

Astrid van der Star
Astrid van der Star

Willem besloot de middag met een drietal liedjes: Reis naar de vrijheid, Beneden alle peil (tekst van Lennaert Nijgh (1945-2002); beroemd geworden door de vertolking van Boudewijn de Groot) en Suzanne, van Leonard Cohen.

Willem, de huistroubadour van LiteRAR en Muziek
Willem, de huistroubadour van LiteRAR en Muziek

 

Jan Bontje sloot de middag kort na vieren af met een ter plekke geschreven bontje (haiku) over het thema van de Boekenweek (en deze middag) en met de mededeling dat de eerstvolgende LiteRAR en Muziek gehouden wordt zondagmiddag 19 april 2015.

leve de waanzin
kunstenaars van alle slag
raken dus de kern
*

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.