Verslag 25ste LiteRAR en Muziek (18 januari 2018)


Verslag van de 25ste LiteRAR en Muziek op 18 januari 2015

Nadat Koos Verkerk, de voorzitter van RAR, de gasten en artiesten welkom had geheten met zijn kooserie, opende voormalig raadslid Elisabeth Votsis van de voormalige gemeente Spijkenisse officieel de bijeenkomst: de 25ste in totaal, de eerste van het jaar 2015 en de eerste van het vierde jaar van LiteRAR en Muziek.

IMG_1815

In haar praatje ging mw. Votsis in op de persoon van Augusta Peaux, de dichteres die in 1859 in Simonshaven werd geboren. Verder las zij een gedicht met de actuele titel ‘Vrijheid’ en drukte zij iedereen op het hart toch vooral van die vrijheid te genieten en haar te waarderen en beschermen.

IMG_1814

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Jan Bontje, de presentator, kreeg van de voorzitter van RAR een fraai boek over de schilder Rein Pol cadeau als blijk van waardering voor het opzetten en voortzetten van LiteRAR en Muziek. Bontje prijsde nog een ander boek: het onlangs verschenen: “De wilgen, de velden, het water” over Augusta Peaux (met 75 van haar gedichten) van Mario Molegraaf. Hij meldde dat het die middag (en volgende middagen) te koop is. (Gemeente Nissewaard: waar blijft toch die Augusta Peauxstraat!?)

Jos van Oost (gitaar en zang) en Kees Proosdij (bas) betraden daarop het podium en speelden de uiteraard nog onzichtbare sterren van de hemel. Ze brachten ‘road songs’, waarin de vele reizen die Jos door de VS maakte duidelijk doorklonken. Tot slot deden zij een ‘poging tot Ierse folksong’ zoals Jos het verwoordde: ‘Captain, my captain’.

IMG_1817

 

 

 

 

 

 

*

Op het Open Podium stonden vervolgens Tim Albus (poëzie) en Constant Schorel (verhaal). De laatste vertelde over een voorval in zijn jeugd bij de Noorderbrug in Rotterdam, die de wijken Crooswijk en het Oude Noorden die gescheiden worden door de Rotte, met elkaar verbindt.

*

Na de pauze trad singer songwriter LizzyV op. Het levensmotto van deze jonge zangeres is: wees jezelf, vorm een eigen mening en durf daar voor uit te komen. Ze bracht zelfgeschreven nummers en covers. Ze heeft een cd uitgebracht ter herinnering aan een vriendin die heel jong aan kanker leed en overleed. Helaas vond de cd niet veel aftrek die middag. Volgende keer beter doen mensen!

IMG_1818

*

Jan van de Geer uit Dordrecht las poëzie. Als eerste een gedicht over zijn vader, die zijn (Jan’s) duiven onthoofde. Daarna humoristische gedichten: ‘Een pad kruist een pad’, een gedicht over makelaars, een gedicht over autohandelaren, over een vleermuis, een mooie vogel, over verliefdheid op latere leeftijd, het gedicht ‘Saai’, en ‘Koe’.

*

Frank Vingerhoets las gedichten uit zijn nieuwe bundel ‘Carrousel de Wereld’, o.a. ‘Melange’ dat hij voor de vernissage van een expositie schreef; ‘Bushalte in Luik’ over terreuraanslagen, opgedragen aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs en alle toekomstige slachtoffers van aanslagen, ‘De stem’, ‘Het vlinderschilderij’, ‘Na morgen’, ‘Het open raam’, ‘Haar gezicht’, ‘Een mysterie opgelost’ (over de vrijheid van meningsuiting), ‘De tragiek van zuidvruchten’ en ‘Vrolijk huppelen’.

*

Willem, de huistroubadour van LiteRAR en Muziek, las eerst het gedicht ‘Toestemming’ van Leo Vroman, zong daarna een gedicht Augusta Peaux dat hij op muziek zette en tot slot het lied ‘De wind’ van Jan Bontje, dat hij opnieuw op muziek zette.

*

Hensem Grimme las meerdere gedichten, o.a. Afkicken, Bodemloze put (met de prachtige zin ‘laat letters hun weg vinden’), ’Eindeloos’ (over een writers block), ‘Mateloos’, ‘Verstopt’, ‘In woorden gevangen’ (over de aanslag in Parijs) en ‘Zo moeder zo zoon, opgedragen aan zijn moeder die ook aanwezig was. Zij heeft een boek over het Franse plaatsje Oradour-sur-Glane gemaakt, met foto’s en gedichten. (Het bloedbad van Oradour-sur-Glane had plaats op 10 juni 1944. Het dorp werd die dag door het 1. Regiment ‘Der Führer’ van de 2. SS-Panzer-Division Das Reich ingesloten en verwoest; 642 mensen werden vermoord. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.)

*

De middag werd afgesloten met een optreden van het duo Piet en Kari van Dugteren. Vader en dochter waren al aanwezig op de vorige bijeenkomst. Zij brachten dit keer drie nummers: een eigen creatie en twee covers van resp. Amy Winehouse en Barbara Streisand. Een mooi einde van een mooie middag…

*

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.