Verslag van de 23ste LiteRAR en Muziek op 26 oktober 2014


Verslag van de 23ste LiteRAR en Muziek op 26 oktober 2014

Te midden van een prachtige expositie grafiek in de galerie opende de voorzitter van RAR, Koos Verkerk, met zijn ‘kooserie’ deze editie van dit kleinschalige culturele pareltje.

 

Het fraaie oude Gemeentehuis van Spijkenisse uit 1886 waarin o.a. RAR is gevestigd.
Het fraaie oude Gemeentehuis van Spijkenisse uit 1886 waarin o.a. RAR is gevestigd.

Presentator Jan ‘woordenaar’ Bontje nam het stokje over en leidde de eerste gast in: Asher.

Asher
Asher

Deze in Jemen geboren en vanuit Israël naar Nederland gemigreerde Schiedamse gitarist/zanger zong onder meer ‘Le temps de vivre’ van Georges Moustaki; een Hebreeuws liedje (‘Laila’) dat decennia geleden al werd gezongen door het Israëlische zangeresje Esther Ophrahim, een Jemenitisch lied over liefde en vreemdgaan en ‘La montagne’ (inderdaad, het origineel dat later zo mooi vertaald werd als ‘Het dorp’).

Emy Knikman kennen we van haar twee mooie korte verhalen die ze de vorige keer (LiteRAR en Muziek editie 23) las. Dit keer las zij het eerste (nog niet voltooide) hoofdstuk van haar roman in wording.

Emy Knikman
Emy Knikman

Vaste troubadour van LiteRAR en Muziek, Willem, bracht drie liedjes. Het eerste was: ‘Als ik blind zou zijn’, zijn eigen vertaling van ‘If my eyes were blind’ van David Olney, daarna ‘Schelpen in het zand’ van Frank Boeijen over de achterblijvers als anderen vluchten. Het derde lied was ‘Steppenwolf‘ van Frank Boeijen en Stef Bos.

 

Willem
Willem

Als laatste voor de pauze stond Esther Bernart op de uit 1886 stammende originele planken vloer van het oude Gemeentehuis. Hoewel zij pas sinds kort op podia staat, was haar optreden verrassend verfrissend. Enkele titels van haar gedichten: ‘Ik dans’ (waarin de mooie regel ‘Ik hoor de muziek van het leren’), ‘Eiland’, ‘De nachtwaker’, ‘Er doorheen’, ‘Eén kus’, ‘Op weg’, ‘Reis’ en “Anders’. Veel hiervan is terug te vinden op haar website http://www.poetrypleasures.com.

Esther Bernart
Esther Bernart

De pauze werd als altijd gevuld met drankjes en napraten, kritieke leveren, complimentjes uitdelen, oude vrienden huggen, met anderen voor het eerst kennismaken, kaartjes uitwisselen, dichters en muzikanten engageren…

David Cook
David Cook

David Cook stak na de pauze van wal met zijn gitaarmuziek. We hoorden o.a. een zeer vrije maar voortreffelijke versie van ‘Day tripper’ van The Beatles en verder o.a. een bluesnummer waarbij de ‘per se niet zingende’ gitarist met een donkere stem toch meezong.

Marjoleine van Aperen uit Rotterdam las poëzie, waarbij haar eerste gedicht, ‘Papa’, heel hard aankwam. Verder ‘Zwart wit’, ‘Liefde’, ‘Vervlogen tijden’ en “Herfst’. Ook haar gaan we vaker horen!

Madeleine van Aperen
Marjoleine van Aperen

Hoewel ze er tegenop zag om strikt volstrekt akoestisch op te treden, beantwoordde Kizzy beslist aan alle verwachtingen. Deze jonge zangeres, die 11 jaar in de VS woonde waar zij muziek studeerde, vertelde over haar leven, afgewisseld door een toepasselijk lied, zoals het prachtige jazznummer ‘Honeysuckle Rose’, ‘Het dorp’ en een door haar zelf geschreven lied: ‘We’re all beautiful’. Een schitterende regel daaruit luidt: ‘There’s no them and us but we’. Daarna een brok proza – ‘De nacht’ – en een energiek ‘powervrouwenliedje’: ‘I’m a super woman”. De mannen in het publiek werden op straffe van vrouwelijk hoongelach gedwongen dat te bevestigen door te brommen: ‘Yes she is!” U kunt haar nog eens (of voor het eerst) horen bij MUZIEK EN POËZIE bij Asher aan de Schie op 4 januari 2015. En ze zal zeker nog eens naar de galerie komen!

LiteRAR en Muziek 26.10.2014 (124)

De Rotterdamse dichter Joz Knoop sloot de middag af met een van hem bekend enthousiasmerend en energiek optreden. Hij kon het niet nalaten om als reactie op een recente bundel ‘Wij dragen Rotterdam’ een gedicht te schrijven en te lezen met de titel ‘Wij verdragen Rotterdam’. Verder: ‘Mijn gezicht is een stad’, ‘De Erasmusbrug 1999’, ‘Voor Sevim’, ‘Vang de wind’, en een aantal jozzonetten (een door hem bedachte dichtvorm die inmiddels navolging heeft gekregen), zoals ‘Revolutie nummer 1”, ‘Lege vrije dag’, ‘Het pact van staal”, ‘Nazucht’, ‘Mistbank’, ‘De lange baan’, ‘Van glas en kristal’, ‘Cirkel van gras’. Enkele van deze gedichten zijn ook te lezen in zijn bundel ‘De driehoek is rond’ (Uitg. De Muze, Leiden, 2013. ISBN 978-90-820739-1-1)

LiteRAR en Muziek 26.10.2014 (143)

Ver na de afgesproken tijd sloot presentator Jan Bontje de middag af. Er werd nog lang nagepraat in de galerie aan het Noordeinde…

Jan Bontje
Jan Bontje

(JB)

Een gedachte over “Verslag van de 23ste LiteRAR en Muziek op 26 oktober 2014

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s