Verslag van de 21ste ‘LiteRAR en Muziek’ op 21 juni 2014, gehouden tijdens de eerste NACHT VAN DE MUZIEK in galerie RAR in Spijkenisse


Verslag van de 21ste ‘LiteRAR en Muziek’ op 21 juni 2014, gehouden tijdens de eerste NACHT VAN DE MUZIEK in galerie RAR in Spijkenisse

Nacht van de Kunst Spijkenisse 21 juni 2014

De voorbereidingen van deze bijzondere LiteRAR en Muziek hadden behoorlijk wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk genoot het publiek van kleurrijke klanken en een weldadige wisselstroom van woorden.

Koos Verkerk, voorzitter van RAR, opende de avond en legde uit dat deze editie van LiteRAR en Muziek onderdeel was van de Nacht van de Kunst, een initiatief van RAR waaraan meerdere culturele instellingen in Spijkenisse deelnamen.

IMG_0046 Koos Verkerk

*

Jan Bontje had ook deze avond de verrukkelijke taak om de artiesten en dichters aan- en af te kondigen.

Flyer L+M 21 definitief
*

Sasha Zuidam, beeldend kunstenaar, hield een onderhoudend praatje over haar passie: het beoefenen van de houtsnijkunst. Ze gaf een korte demonstratie van het proces van idee tot afbeelding en gebruikte daarbij o.a. een draagbare pers. Koos Verkerk viel de eer te beurt haar te assisteren; als beloning mocht hij de afbeelding houden.

IMG_9863
*

Willem, de huistroubadour van LiteRAR en Muziek, bracht een drietal gedichten van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965), door Gerrit Komrij (1944-2012) vanuit het Afrikaans in het Nederlands vertaald en door Willem op muziek gezet. Als eerste Ik had gedacht, daarna O, de halve maan, en tot slot een walsje.

IMG_9847 Willem

 

Een heel bijzonder onderdeel van deze (f)estival (estival is Frans voor het bijvoeglijk naamwoord zomers) editie van LiteRAR en Muziek was het in twee gedeelten optreden van de dichters Orhan Zengin en Rob Dijkstra met Hartşiir: Turkse gedichten uit de 20ste eeuw gelezen in het Turks en in Nederlandse vertaling. Turkse poëzie ‘zingt’ zodat, zelfs als je het Turks niet machtig bent, het als muziek in de oren klinkt. Voeg daarbij schitterende zinnen als “…het melkwitte blauw van de vrijheid…” en “terwijl ik de 40 al ben gepasseerd” – de laatste regel is van een dichter die om zijn kritische poëzie werd opgesloten! Of neem de regel “…dat ik per ongeluk sterren eet” uit het gedicht Brood en sterren. Zij lazen gedichten uit het verzamelwerk Moderne Turkse Poëzie – Mehmet Emin Yildirim, Sytske Sotemann en Mehmet Cetin (Samenstelling) dat nog steeds te koop (b)lijkt.

IMG_9898 Rob Dijkstra en Orhan Zengin

 

Niec van der Burgh, liedjeszanger/gitarist uit Vlaardingen, sloot het eerste uur af met o.a. twee liedjes: een eigen liedje over het Loggersfeest in Vlaardingen en een eigen hertaling van Knolraap en lof, schorseneren en prei van Drs. P.

IMG_9922

*

Tijdens de eerste pauze (net als trouwens vóór aanvang van deze avond) speelde Beat66 (jazzgitarist/singer-songwriter Ernst Vingerhoets en multi-instrumentalist Pjotr Jurtschenko) prachtige ik-luister-uiteraard-maar-half-maar-geniet-wel-degelijk-muziek.

Beat66
Beat66

*

De Rotterdamse dichteres Carla Scheepe-Belksma opende het tweede uur met gedichten uit haar nieuwe bundel. Zij werd afgewisseld door de eveneens Rotterdammer Jan de Bas, historicus, (naar eigen zeggen amateur-)filosoof en dichter, die op zijn beurt weer werd afgewisseld door Carla waarna Jan deze smakelijke dubbele sandwich afsloot. Naast gedichten las Jan aforismen en, bijgestaan door Pjotr Jurtschenko, dierengedichten.

IMG_9935
Carla Scheepe-Belksma
Jan de Bas, met links op de voorgrond Carla Scheepe-Belksma en Matthieu van Nispen
Jan de Bas, met links op de voorgrond Carla Scheepe-Belksma en Matthieu van Nispen
Dichter Jan de Bas vraagt muzikale bijstand aan Pjotr Jurtschenko
Dichter Jan de Bas vraagt muzikale bijstand aan Pjotr Jurtschenko

*

Willem speelde 1 lied voordat Rohan Zengin en Rob Dijkstra het tweede deel van hun programma brachten. Zij vertelden o.a. dat Turkse dichters vaak de stad Istanbul bezingen, hoewel de dorpsdichters van het uitgestrekte platteland de stad meer als bedreiging zien. Dit komt dan ook in hun poëzie tot uiting.

IMG_9911 Rob Dijkstra en Orhan Zengin

Veel Turkse dichters, zoals Nazim Hikmet (1902-1963), hebben in de gevangenis gezeten, omdat de pers-, menings- en artistieke vrijheid zeer beperkt zijn in hun land. In hun gedichten komt ook die gevangenschap vaak terug.

*

Beat66 trad aan en bracht drie songs die zeer de moeite waren.

Beat66

*

Jan woordenaar Bontje droeg een prozagedicht voor dat hij die ochtend speciaal voor deze gelegenheid en avond had geschreven: Summer in the city.

 

Jan Bontje las 'Summer in the city'
Jan Bontje las ‘Summer in the city’

*

Het tweede uur werd instrumentaal afgesloten door gitarist David Cook (niet te verwarren met de Engelse David Cook en de andere Engelse David Cook), die een virtuoze improvisatie gaf van twee Beatles nummers: Day tripper en Lady Madonna.

David Cook
David Cook

*

Na de tweede pauze het derde en laatste uur. Willem opende dit laatste deel met o.a. het gedicht Afscheid, in vertaling van Gerrit Komrij en door Willem op muziek gezet; twee door hem op muziek gezette gedichten van de in Simonshaven (straks gemeente Nissewaard) geboren dichteres Augusta Guerdina Peaux (1859-1944) en een lied van Alex Roeka: ‘De onbekende renner’ over de onderschatte en vergeten harde werker in de Tour de France.

 

Willem (die twee op horentjes gelijkende extremiteiten behoren niet bij deze troubadour doch zijn onderdeel van het zich op de achtergrond bevindende kunstwerk en zijn naar wij aannemen bij toeval op deze wijze op deze foto terechtgekomen...)
Willem (die twee op horentjes gelijkende extremiteiten behoren niet bij deze troubadour doch zijn onderdeel van het zich op de achtergrond bevindende kunstwerk en zijn naar wij aannemen bij toeval op deze wijze op deze foto terechtgekomen…)

*

Matthieu van Nispen bracht eigen-zin-nige poëzie, waaronder Foute kleding, Buienradar (‘regen van woorden’, ‘… snoert de rode draad de mens’), Zwijgplicht, Geslepen, Dansvloer.

 

Matthieu van Nispen
Matthieu van Nispen

*

Niec van der Burgh zong enkele liedjes van eigen hand als De dierentuin (over Oranjekoorts bij de dierentuindieren), een liedje over groenten en een over kamperen.

Niec van der Burgh.  Dat deze LiteRAR en Muziek / Nacht van de Kunst werd gehouden in galerie RAR terwijl de tentoonstelling 'Between worlds' nog gaande was, is op deze foto goed te zien
Niec van der Burgh.
Dat deze LiteRAR en Muziek / Nacht van de Kunst werd gehouden in galerie RAR terwijl de tentoonstelling ‘Between Worlds’ nog gaande was, is op deze foto goed te zien

*

Koos Verkerk liet zijn poëtische kant zien met een grappig gedicht over verstoppertje spelen met zijn dochtertje en een ernstig, ontroerend gedicht over de dood van zijn veel te vroeg gestorven broer.

RAR voorzitter Koos Verkerk  letterlijk en figuurlijk Between Worlds: beeldende kunst en zijn eigen poëzie
RAR voorzitter Koos Verkerk letterlijk en figuurlijk Between Worlds: beeldende kunst en zijn eigen poëzie

*

Tegen twaalven liet David Cook de avond ‘fade away’ met heerlijke improvisatiemuziek.

David Cook
David Cook

*
Around midnight sloot Jan Bontje deze eerste Nacht van de Kunst in galerie RAR af.

IMG_9836 Nacht van de Kunst affiche<

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.