Verslag van de 15de LiteRAR en Muziek, gehouden op 17 november 2013


Verslag van de 15de LiteRAR en Muziek, 17 november 2013

De laatste LiteRAR, zoals de meesten het evenement afkorten, van het jaar 2013. Een bewogen jaar op velerlei gebied…

Koos Verkerk, voorzitter van de vereniging RAR, nam als gebruikelijk als eerste het woord en hield zijn Kooserie over “Koos zijn RAR” dat hij zo liefheeft.

IMG_0563

*

IMG_0556

Jan Bontje, programmasamensteller en presentator, las eerst een gedicht van een aanwezige verlegen dichter, over de recente ramp op de Filipijnen.

Jan kondigde meteen maar een aantal zaken aan:

  • zondag 19 januari 2014: de 18de LiteRAR en Muziek met o.a. architect en beeldend kunstenaar Han de Kluijver over “de poëzie van het licht”
  • donderdag 30 januari 2014: Landelijke Gedichtendag
  • zondag 23 februari 2014: de 19de LiteRAR en Muziek met twee thema’s: (1e) de op die dag exact 70 jaar geleden (nl. op 30 januari 1944) gestorven dichteres Augusta Peaux die in Simonshaven is geboren en (2e) de Griekse dichter Kaváfis (1863-1933), die in 2013 dus vijftig jaar geleden werd geboren en 80 jaar geleden stierf; reden waarom UNESCO 2013  uitriep tot Kaváfis jaar. De programmering liet niet toe dat we eerder uitgebreid aandacht aan deze dichter konden schenken. (Let op: dit keer dus op de vierde! zondag i.p.v. de derde zoals gebruikelijk.)

*

Ben Wesdijk, die al een keer bij ons optrad, las op het Open Podium een tweetal gedichten, waaronder een verstikkend gedicht over zijn bijna verdrinken.

IMG_0582

*

De elfjarige dichteres Dina uit Hellevoetsluis verraste het publiek met twee van haar fraaie gedichten. Op de  vraag wat zij later wilde worden, zei ze: dichteres. Een veelbelovend jong talent!

IMG_0575

*

De nog nét in het Overijsselse geboren Drentse dichteres Ria Westerhuis trad hier eerder op en toverde bij sommige aanwezigen meteen een blik van blijde herkenning. Zij las in haar optreden voor de pauze uit haar bundel Teugelloos de gedichten Wolkenkrabben (over een kattedroom), Strand, Chocolade (mmm…) en Parels. Haar gedicht Nobody’s wife (inderdaad: genoemd naar…) bezorgde haar de Deventer Poëzieprijs 2013. Lest best droeg zij haar gedicht Love hurts voor.

IMG_0602

Met drie liedjes verzorgde de huistroubadour van (Lite)RAR, Willem, een prima optreden. Het eerste lied was het door hem op muziek gezette gedicht van Ingrid Jonker, O de halve maan; daarna een lied van de op 23 mei 2013 overleden zanger/componist Georges Moustaki (Trop tard, Te laat, in het Frans gezongen) en het indringende gedicht Afscheid van Ingrid Jonker, ook door Willem op muziek gezet.

IMG_0616

*

In het kader van het onderdeel “beeldend” betrad beeldend kunstenaar Harald Jean Jassoy IMG_0653

het podium en vertelde over wat hij in kunst ziet. Hij illustreerde dit met een aantal fraaie, zoals hij ze noemt, ‘driedimensionale schilderijen’. Enkele markante uitspraken die wij uit zijn mond optekenden: “Kunst is het vermogen om gedachten in beeld om te zetten”; “Ik maak gedichten in kleur”; “Neem de tijd om te kijken” (omdat, vrij vertaald door uw razende reporter, veel mensen in sneltreinvaart langs een expositie zoeven om in luttele seconden of hooguit enkele minuten ‘alles’ te zien – zonder echt te zien…) Hij vroeg dichters nadrukkelijk: “Kijk wat langer”. Ook noemde hij de kunstenaar ‘de nar der kunst’. We zijn allemaal narren… “Mijn kunst is een poging om de poëzie een vorm te geven” en ter afsluiting: “Ik probeer mensen te irriteren” – wat volgens hem zowel negatief als positief kan zijn.

IMG_0524

*

Na de pauze betrad Ria Westerhuis opnieuw het podium. Dit keer met enkele van haar erotische gedichten die zij, met gedichten van haar collega-dichter Delia (die helaas verhinderd was) bijeenbracht in hun bundel “Minnezinnen”. Deze bundel beleefde al een derde druk en er zijn ruim 1300 (!) exemplaren van verkocht. Enkele titels: Parkeerplaatsen (over parkeerplaatsseks), Olga, 80 tinten rood en als uitsmijter het door de uitgever uit de bundel geweerde (jawel, censuur!) Peerdesmok. Een grappig gedicht dat bij de uitgever dus niet door de bekrompen beugel kon…

IMG_0692

* Jong talent was deze middag goed vertegenwoordigd: de 17 jarige singer-songwriter Lisanne Veenendaal uit Rockanje die de vooropleiding conservatorium doet in Amsterdam, bracht twee eigen liedjes en een cover. Ze schrijft zowel in het Nederlands als in het Engels. Het laatste liedje was in elk opzicht nieuw: het was een recente schrijfopdracht van het Conservatorium Amsterdam en gaat over verdriet en verlies. We hopen haar terug te zien en horen!

IMG_0700 IMG_0699

*

John Muller droeg het gedicht Herfststemming voor, waarin de mooie zin ‘de bomen zijn moe van de zomer’ voorkomt. In zijn gedicht Mijn reisgenoten zegt hij dat heimwee en herinneringen altijd zijn reisgenoten zullen zijn. Het gedicht Bastion Veere (over de decembermoorden in Suriname in 1982) maakte grote indruk. (De titel van dit gedicht verwijst naar een van de drie overgebleven bastions van Fort Zeelandia in Paramaribo.)

IMG_0735

*

Tot slot bracht singer-songwriter Ed Boender door hem zelf vertaalde Ierse, Schotse en Keltische liedjes, zoals Kerstavond kan zo wreed zijn (als je een lift wilt naar… ’t maak niet uit); Weg van hier (je hart die trotse spier… wil weg van hier); Het dimmen van de dag en Sorry.

IMG_0760

*

Jan Bontje sloot af met nogmaals te wijzen op de plannen van volgend jaar en stelde terecht vast dat het een mooie middag was geworden: dankzij de gastvrijheid van galerie RAR, de twee meisjes van de catering, het publiek en uiteraard de pracht en passie van de dichters en muzikanten.

(JB)

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.