Verslag van de 13de LiteRAR en Muziek gehouden op 15 september 2013


Verslag van de 13de LiteRAR en Muziek op 15 september 2013

Het nieuwe seizoen 2013/14 is begonnen en de eerste editie bevatte een aantal verrassingen. De Kooserie over Koos z’n RAR zette de toon en presentator Jan ‘woordenaar’ Bontje las ter inleiding een gedicht van de vorig jaar overleden Poolse dichteres Wisława Szymborska (1923-2012): SOMMIGEN HOUDEN VAN POËZIE. Aanleiding was het feit dat t/m 5 oktober 2013 werk hangt en staat van de 80-jarige beeldend kunstenaar Henk Kuizenga. Een  bezoek meer dan waard… Bij een van de aangrijpende beeldengroepen van hem ligt een gedicht van Szymborska. Als u wilt weten welk gedicht, kom dan naar de galerie!

Als eerste trad op de inmiddels als huistroubadour van RAR en LiteRAR en Muziek bekende Willem, met als verrassing een tweetal liedjes van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965). Zij maakte zelf een eind aan haar jonge leven. Haar poëzie is aangrijpend. Gerrit Komrij (1944-2012) vertaalde haar gedichten in het Nederlands en Willem liet er twee, die hij zelf op muziek zette, horen. Ook zong hij een Iers liedje, door hem zelf vertaald.

IMG_7184

Beeldend kunstenaar en lid van RAR, Martin Klopstra werd geïnterviewd over zijn werk. Hij begon met uit te leggen hoe je een gezicht ziet – of kunt zien – en bouwde een boeiend betoog op over (zijn) beeldende kunst.

IMG_7221Zijn werk wordt tot in Brazilië gewaardeerd. Daarnaast schrijft hij af en toe ook gedichten en Jan las er op zijn verzoek drie van voor die alle drie betrekking hebben op Martin’s wijze van werken. Jammer dat er maar weinig kunstenaars / RAR leden aanwezig waren om kennis te nemen van Klopstra’s werk en werkwijze…

IMG_7212

 

Binnen de poëzie neemt de haiku een bijzondere plaats in. Deze uit Japan afkomstige, zeer oude poëzievorm bestaat uit drie regels van resp. vijf, zeven en weer vijf lettergrepen. Volslagen verschillend dus van welke andere (Westerse) dichtvorm dan ook.

IMG_7259

Ria Giskes is een in deze regio bekende haiku dichter en zij las een aantal van haar haiku. Op Japanse wijze las zij ze twee keer.

Als laatste voor de pauze traden Alexander en Charlotte op. Dit duo uit Spijkenisse heeft al eerder bij LiteRAR en Muziek opgetreden en het was een genot ze te beluisteren. Charlotte, die de zang voor haar rekening neemt, ging ook deze keer geheel in haar zang op en dat werd door het publiek zeer gewaardeerd.

IMG_7360

Na de pauze kwam als eerste Els Huurman(-Staneke) aan het woord – letterlijk, want zij is dichter en treedt graag op omdat haar gedichten dan goed tot hun recht komen. Onlangs ontving zij een eervolle vermelding in een gedichtenwedstrijd in Hellevoetsluis en binnenkort komt haar nieuwe bundel “Tussen duim en wijsvinger” uit.

IMG_7386

Als afsluiter dé verrassing van deze middag: Verborgen kleuren, een voorstelling van een kwartier van performer / kunstenaar / Butohdanser John Giskes, begeleid door de violiste Martine von Gleich. Voor sommigen was deze zeer bijzonder, op de Japanse Butoh dans gebaseerde performance in meer dan éen opzicht een verrassing. Gaandeweg de voorstelling echter werd iedereen geboeid door deze fraaie combinatie van dans, muziek, uitbeelding en verlichting. LiteRAR en Muziek prijst zich gelukkig deze voorstelling te hebben mogen programmeren. In Europa mogen dan geen grenzen meer zijn, LiteRAR en Muziek zoekt ze zo nu en dan wel op!IMG_7426a

IMG_7506

Zo kwam een eind aan een verrassende, gevarieerde, soms vrolijke, boeiende eerste editie van het seizoen 2013/2014. De thuisblijvers kunnen kun omissie goed maken op 20 oktober, tijdens de 14de LiteRAR en Muziek.

 

 

2 gedachtes over “Verslag van de 13de LiteRAR en Muziek gehouden op 15 september 2013

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.