Recensie: Op weg naar de KLAAGMUUR


Recensie: Op weg naar de KLAAGMUUR

Titel en omslag van het boek trokken me meteen aan: wat zou het verhaal zijn achter deze titel, wat gebeurt er in deze roman? Het lukt me bijna nooit om een boek in één adem uit te lezen. Tijd of liever: gebrek daaraan, geduld of juister: gebrek daaraan, inhoud en dikte van het boek – allemaal oorzaken of uitvluchten om een boek in fragmenten te lezen of zelfs helemaal niet uit te lezen.

Op weg naar de KLAAGMUUR boekomslag

Deze roman verdient echter de eer in een ruk te zijn uitgelezen. Het is het aangrijpende verhaal, een reisverslag, van Eileen’s rouwreis naar Jeruzalem, waar zij iemand hoopt te ontmoeten aan wie zij vragen kan stellen over haar overleden zus. Ik ga niet uitleggen waarom, ook niet hoe het dramatisch eindigt – dat moet de lezer zelf maar uitzoeken en ondervinden. Het is knap geschreven, biedt inkijkjes zowel in de plaatsen waar Eileen op haar queeste terecht komt als in haar ‘ziel’ en blijft tot de laatste bladzijde boeien.

De religieuze invalshoek spreekt mij als seculiere westerling niet aan, maar heeft me beslist niet gestoord: ik nam het zoals het was, liet het verhaal over me heen komen en bleef (dus) geboeid. Wat me wel heel even stoorde was de verschrijving dat de Nijl de grens is tussen Israël en Jordanië… Ook het feit dat orthodoxe joden kennelijk portretten maken deed mijn wenkbrauwen fronsen, omdat ik niet beter weet dan dat dit volgens hun 2de gebod niet mag. Toch deed dit geen afbreuk aan het mooi geschreven verhaal.

Conclusie: lees dit boek, want het is een boeiend, ontroerend, realistisch relaas.

Aureool (pseudoniem van Lianne Quak) : Op weg naar de KLAAGMUUR. Uitg. www.boekscout.nl, 1ste druk 2012, 170 blz., isbn nr. 978-94-6176-832-2

Jan Bontje, juli 2013

Een gedachte over “Recensie: Op weg naar de KLAAGMUUR

  1. Wat bij alle godsdiensten gebeurde en gebeurt: mensen overtreden hun eigen heilige geboden als het hun zo uitkomt. Waarmee bewezen is dat deze regels een menselijke oorsprong hebben…

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.