De Kleine Prins 1943 – 2013


Dit jaar (2013) is het 70 jaar geleden dat de Franse schrijver/piloot Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) in 1943, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog en New York, in de VS ,waarheen hij was vertrokken na de Franse nederlaag, DE KLEINE PRINS schreef. Een piloot maakt een noodlanding in de woestijn. De kleine prins vertelt wijze en betoverende verhalen over de kleine planeet waarop hij woont met een hooghartige roos en over zijn reizen naar andere planeten, waaronder de aarde.

Bij jou kweken de mensen vijfduizend rozen in één tuin, zei het prinsje en ze vinden daarin niet wat ze zoeken.
Nee, dat vinden ze niet, antwoordde ik.
En toch zouden ze kunnen vinden wat ze zoeken in één enkele roos of in een beetje water.
Ja, dat is zo, antwoordde ik.
En het prinsje voegde eraan toe: Maar ogen zijn blind. Met het hart moet men zoeken.

(De Kleine Prins, Uitg. Ad. Donker, Rotterdam, 21ste druk, 1991, blz. 79)

Kladversie Le Petit Prince ontdekt

*
Vooral door zijn allerlaatste daad bleef zijn naam voortleven: op 31 juli 1944 keerde de schrijver/piloot hij niet terug na een vlucht met een Lockheed Lightning P-38 J fotoverkenningsvliegtuig, waarmee hij vanaf Corsica verkenningen had uitgevoerd boven het Rhônedal, een onderdeel van de geallieerde voorbereidingen voor een invasie in Zuid-Frankrijk.

Lang bleef zijn verdwijning een mysterie, omdat zijn lichaam noch zijn vliegtuig werden teruggevonden. Daardoor speculeerden sommigen over een mogelijke wanhoopsdaad van de piloot, daar hij tegen het van zijn leven vrij somber was. Op 7 april 2004 vond men echter voor de kust van Marseille op 60 meter diepte in de Middellandse Zee de wrakstukken van zijn toestel, waarmee officieel is komen vast te staan dat hij daar op 31 juli 1944 is neergestort en omgekomen.

In maart 2008 werd bekendgemaakt dat de toenmalige Luftwaffe piloot Horst Rippert (1922-19 april 2013), de broer van zanger Iwan Rebroff, in 1944 de Saint-Exupéry met zijn Messerschmitt 109 jachtvliegtuig had neergehaald. Rippert was een bewonderaar van de schrijver en betreurde achteraf dat juist hij deze grote schrijver had neergeschoten. Had hij geweten dat de Saint-Ex in het vliegtuig had gezeten, dan zou hij beslist niet hebben geschoten, zo verklaarde hij in een interview, dat in de boeiende documentaire film Duell in den Wolken is opgenomen.

*

Er is een planetoïde naar de schrijver genoemd: (2578) Saint-Exupéry.

*

In 1968, dus 25 jaar na zijn dood, werd voor het eerst een hoorspel in een bewerking van Jan Apon (1907-1993) en geregisseerd door Kommer Kleyn (1893-1982), door de AVRO op de radio uitgezonden.

In 2008, dus weer 40 jaar later, gaf Uitg. Rubinstein, Amsterdam, i.s.m. de AVRO en BEELD EN GELUID, dit hoorspel uit als cd-luisterboek.

En nu, wéér 5 jaar later, kom ik dit luisterboek bij toeval weer tegen en schrijf dit blog…

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.