Kunstroute ‘het geluk van Lingewaard’


RAR lid Lea Nieuwhof doet mee aan de kunstroute van het project ‘het geluk van Lingewaard’.

Lea NieuwhofHaar werk is te zien op onderstaand adres:

Martinuskerk,
Pannerdenseweg 50
Lingewaard
Schilderen en tekenen 06 – 11107786

Aandacht voor de kunstroute, naam en plaats van exposeren vindt u op de volgende pagina:

Zie ook de website van RAR.

Het Geluk van Lingewaard, een festijn dat inwoners en bezoekers samenbrengt!

Honderdmorgen

De herkomst van het Geluk van Lingewaard begint in het verre verleden; met een ‘morgen’ werd een gebied aangeduid dat in één ochtend kon worden geploegd. Een ‘morgen’ was meestal iets minder dan een hectare groot. De precieze grootte was echter streekgebonden en had te maken met de soort grond die geploegd moest worden. Grond die gemakkelijk te bewerken was, leverde dus grotere morgens op… Door het graven van het Pannerdensch Kanaal is een deel van Pannerden westelijk van dat kanaal komen te liggen, aan de Doornenburgse kant. Het zou gaan om een gebied met een oppervlakte van 100 morgen, waardoor sindsdien ter plekke sprake zou zijn van een veldnaam De Honderdmorgen. Later werd dit gedeelte onderdeel van Doornenburg.

Het Geluk van Lingewaard
Twaalf jaar geleden organiseerde Marjo Wiltingh haar eerste ‘Honderdmorgen’, op verschillende wijzen kwam een kunstzinnige en culturele samenwerking tot stand tussen organisaties uit Lingewaard samen met kunstenaars. Thema’s waren o.a. het 300-jarig bestaan van het Pannerdensch Kanaal en Zwervende Erven. In 2013 organiseert de Stichting Honderdmorgen Het Geluk van Lingewaard. Doel van dit project is organisaties en inwoners van Lingewaard samen te brengen en via kunst, cultuur, muziek en theater uitdrukking te laten geven aan wat voor hen Het Geluk van Lingewaard is. Wat maakt dat mensen zich verbonden voelen met elkaar en met hun omgeving?

Een zomer vol kunst langs de Lingewaardse dijken
De kunstroute die u via deze fietsroute kunt volgen, leidt u langs verschillende uitingen van kunst. De meeste boegbeelden die u tegenkomt in het landschap zijn uitgevoerd door samenwerking van inwoners uit de omgeving en gemaakt met materialen die uit het gebied van Lingewaard komen en daardoor een inspiratiebron kunnen vormen voor nieuwe ideeën.

Fort Pannerden
Bijzonder project binnen Het Geluk van Lingewaard zijn de activiteiten in het Fort. In het Fort is een expositie ingericht met als thema Klei en Klank. In de gracht kunt u een bijzonder boegbeeld bekijken van kunstenaar Janneke Kornet dat tot stand is gekomen met de hulp van leerlingen van het OBC in Huissen.

Totempalen
Honderden kinderen in Lingewaard hebben zich beziggehouden met de vraag: “Wat maakt jou gelukkig?” Het antwoord ziet u terug op de verzameling van totempalen. Iedere school heeft op de totempaal op geheel eigen wijze hun geluk verbeeld.

Atelier in de Gendtse Polder 
Men kan tussen mei en september 2013 meewerken aan het uitwerken van Het Geluk van de Waal. In samenwerking met Zepplinn Zin in Vormgeving kun je deelnemen aan activiteiten als workshops beeldhouwen, schilderen, en struinen langs de Waal. Samen met de omliggende gemeenten aan de Waal zal door middel van beleving creatief aan de slag worden gegaan met als uiteindelijk doel een groeiende tentoonstelling: Waalindrukken. Daarnaast zal een start gemaakt worden met Baken aan de Rivier; een project in opdracht van de provincie Gelderland, dat zal plaatshebben van 1 juni tot 14 september 2013. Kunstenaars en passanten worden actief uitgenodigd mee te denken en mee te werken aan dit project. Zie voor meer informatie hierover op de betreffende website.

Het Geluk van Lingewaard heeft plaats van 1 juni tot 14 juli 2013. De kunst op locatie is tijdens de tiendaagse van 1 juni tot 10 juni 2013 te bezichtigen.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s