Verslag van de 11de LiteRAR en Muziek in RAR op 21 april 2013


Op 21 april 2013 werd de elfde editie van deze literair-muzikale salon gehouden in de galerie van Regio Art Rijnmond (RAR) aan het Noordeinde in Spijkenisse.

Wegens afwezigheid van de voorzitter van RAR, Koos Verkerk (beterschap!) nam presentator Jan Bontje de honneurs waar en hield de gebruikelijke causerie, waarna hij deze 11de editie van LiteRAR een Muziek opende.

Willem, inmiddels de ‘huis troubadour’ van LiteRAR en Muziek, opende met een lied van zanger en kleinkunstenaar Dimitri van Toren: ‘Wonderland muziek’.

Huistroudadour Willem
Huistroudadour Willem

*

Joop van den Bos, een krasse tachtiger uit Kralingen-Crooswijk (Rotterdam), dichter (en oud-bokser met de bijnaam ‘de wilde bizon’), las uit zijn werk o.a. een gedicht over het bombardement op Rotterdam (10 mei 1940) en in een ander gedicht bracht hij een ode aan zijn ouders en hun hoge maatschappelijke idealen.

Joop van de Bos
Joop van de Bos

*

Het duo Anita Delfos (fluit) en Niec Saarloos (viool) uit Schiedam bracht enkele vrolijke volksliedjes ten gehore.

Anita Delfos en Niec Saarloos
Anita Delfos en Niec Saarloos

*

Een ‘nieuw’ onderdeel van LiteRAR en Muziek is verhalen vertellen. Sommige verhalen moet je van ver halen, maar deze eerste keer konden we dicht bij huis blijven. Daarom waren maar liefst vier vertellers uitgenodigd, van wie de eerste, Mieke van Wieringen, coach van de andere drie, de spits afbeet. Zij schrijft vanaf haar jeugd en is tegenwoordig redacteur bij een uitgeverij, schrijfcoach en kinderboekenschrijfster. Zij las een verhaal uit haar boek ‘IJzersterk’.

Mieke van Wieringen gaat lezen uit haar kinderboek IJzersterk
Mieke van Wieringen gaat lezen uit haar kinderboek IJzersterk

*

Thea Neecke, cursiste bij Mieke van Wieringen, is dichteres en o.a. columniste bij het Weekblad Spijkenisse; zij las eveneens een eigen verhaal.

Thea Neecke
Thea Neecke

*

Maartje van Diepenbrugge uit Dordrecht is singer-songwriter en bracht twee van haar liedjes die een geheel eigen sfeer ademen, heel fragiel zijn en de moeite van het beluisteren méér dan waard zijn. Zij is ook illustrator.

Maartje van Diepenbrugge
Maartje van Diepenbrugge

*

Als laatste voor de pauze betrad Jacoline de Heer, net als Maartje van Diepenbrugge uit Dordrecht (zij werken trouwens samen) het podium en las haar mooie poëzie, o.a. het grappige gedicht ‘Zomerjurk’, verder een gedicht over een lingeriewinkel, eentje over Chinese vrienden en het gedicht ‘Roering’. Zij is naast dichteres o.a. lerares beeldende vorming, boekengek, boekverkoopster, ‘cultuurwinkelier’…

Jacoline de Heer
Jacoline de Heer

*

Na de pauze opende Willem het tweede gedeelte van deze editie van LiteRAR en Muziek met het lied ‘Stilstaand water’ van Frank Boeijen en ‘Dans me’ van Leonard Cohen in eigen vertaling.

*

De derde en vierde verhalenvertelsters waren Lianne Quak en Annemieke Witteveen, beiden cursiste bij Mieke van Wieringen en ook talentvolle podiumvertellers.

Lianne Quak las het verhaal ‘Het huwelijksaanzoek’. Zij debuteerde op 2 maart 2012 met haar roman ‘Op weg naar de Klaagmuur‘ onder het pseudoniem Aureool.

Lianne Quak
Lianne Quak

Annemieke Witteveen las het ontroerende verhaal ‘Het wiegje’.

Annemieke Witteveen
Annemieke Witteveen

*

Klazien de Goey vertelde over het project ‘De levensjas’ – In het kort: het geven van lezingen over palliatieve zorg en het omgaan met rouw, ook bij kinderen – waarmee zij o.a. ook scholen bezoekt. Een indrukwekkend en voor enkelen heftig onderdeel van deze middag…

Klazien de Goey
Klazien de Goey
De levensjas
De levensjas
Katrien de Goey heeft 'de levensjas' aan en vertelt erover
Katrien de Goey heeft ‘de levensjas’ aan en vertelt erover

*

Elly Pankiw vroeg, toen zij las dat Klazien de Goey over leven en dood zou vertellen, aan de organisator of zij een paar gedichten en een kort verhaal mocht lezen n.a.v. de dood van haar onlangs overleden moeder. Zij was op een haar na 100 jaar geworden. Heel ontroerend…

Elly Pankiw
Elly Pankiw

*

Schrijver, dichter, presentator en reiziger Dick Gebuys is in Rotterdam geboren, heeft jarenlang in Spijkenisse en zuid Limburg gewoond en is Vietnam als zijn tweede land gaan beschouwen. In zijn gedichten bracht hij zijn liefde voor dit Aziatische land over op het nog steeds aandachtig luisterende publiek. Maar ook las hij een gedicht over en voor zijn moeder die zo van gymnastiek hield en een ‘Requiem voor Auschwitz’.

Dick Gebuys
Dick Gebuys

*

Maartje van Diepenbrugge sloot deze volle, emotievolle en liefdevolle editie van LiteRAR en Muziek af met nog enkele van haar fragiele luisterliedjes.

Maartje van Diepenbrugge zingt/speelt eigengemaakte liedjes
Maartje van Diepenbrugge zingt/speelt eigengemaakte liedjes

<

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.