Kunst, geschiedenis, legende, museum, vrouwen, borsten…


'Geniaal als mijn borsten aan het museum hangen'

Amersfoortse vrouwen in de rij voor een borstafdruk

Tientallen vrouwen stonden onlangs in de rij in het Amersfoortse museum Flehite om een gipsafdruk van hun borsten te laten maken. Beeldend kunstenares Loes ten Anscher maakt van het volgens haar mooiste paar een afgietsel voor een gevelsteen voor het museum ter ere van Sint Agatha van Catania, een christenmeisje dat stierf in 250. Agatha was, althans volgens de legende, een beeldschone jonge christenvrouw uit Catania op Sicilië. Omdat ze weigerde de minnares te worden van een Romeinse landvoogd liet deze haar vreselijk martelen. Zo hoopte hij haar te kunnen dwingen om haar geloof te verzaken. Toen dat niet lukte sneed men haar de borsten af en toen ook dat niets hielp, liet hij haar doden door haar over brandende kolen te trekken.

© anp

De vrouwen van tussen de 20 en 26 jaar zijn niet bang dat hen hetzelfde lot treft 😉 ‘Het lijkt me geniaal als mijn borsten aan het museum komen te hangen,’ zei een van hen.

© anp
Knipoog
Na de aankondiging van het kunstplan regende het aanmeldingen bij de kunstenares. Bij ruim dertig vrouwen werden afgietsels gemaakt van hun borsten. Dat gebeurde in een afgesloten ruimte van het museum.  ‘Het loopt als een tiet,’ zei de kunstenares. Het is ook een project met een knipoog, vertelde zij verder. ‘Het gaat niet om de borsten, maar om een middeleeuws gegeven in een moderne setting. Het is de bedoeling dat bezoekers uit de borsten water kunnen opvangen op een gaasje, dat kan helpen tegen borstkwalen.’ Een knipoog naar bijgeloof, zullen we maar zeggen. Hoe de ideale borsten eruitzien, kan Ten Anscher niet zeggen. ‘Ik weet nog niet welk vlees ik in de kuip heb. Als jury maken we een keus. De uitverkorene blijft anoniem.’
 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.