Anne Vegter nieuwe Dichter des Vaderlands


Dichter, toneel- en kinderboekenschrijver Anne Vegter (1958) is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Dat maakt NRC Handelsblad zojuist, op Gedichtendag, bekend. Anne Vegter is na Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr de vierde Dichter des Vaderlands. En de eerste vrouwelijke.

Anne Vegter  werd in Delfzijl geboren, op 31 december 1958. Nadat ze een jaar in een psychiatrische inrichting had gewerkt en na uitstapjes naar kunstgeschiedenis en pedagogiek, ging ze naar de drama-opleiding van de toenmalige Akademie voor Expressie door woord en gebaar in Utrecht.

Schrijven en illustreren werden voor haar echter steeds belangrijker. Via het kindertijdschrift St. Kitts van de Bovenwindse kwam ze in contact met Geerten Ten Bosch. Dat resulteerde in het kinderboek De dame en de neushoorn, waarbij Anne Vegter de tekst schreef en Geerten Ten Bosch illustreerde. Voor dit boek kregen ze in 1990 de Woutertje Pieterse Prijs.

In 1991 werd Vegter’s eerste gedichtenbundel, Het veerde, gepubliceerd. In hetzelfde jaar werd ze genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs voor het kinderboek Verse Bekken! of Hoe Heel Kort zich in een kip vergiste, uit het wc-raam hing, het op een sluipen zette en andere avonturen van de rat. Vanaf die tijd was haar naam gevestigd. Ze maakte deel uit van jury’s, werd docente aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, kreeg een zaterdagse rubriek in De Volkskrant en leverde een wekelijkse bijdrage aan het VPRO-radioprogramma De Avonden. In 1994 debuteerde Vegter als prozaschrijfster met de verhalenbundel Ongekuiste versies en twee jaar later schreef ze haar eerste toneelstuk, Het recht op fatsoen.

In 2004 ontving Anne Vegter de Anna Blaman Prijs voor haar hele oeuvre. In 2005 was ze samen met Antoine Uitdehaag en Anna Enquist laureate van de Taalunie Toneelschrijfprijs, voor het stuk “Struisvogels op de Coolsingel”. In 2006 verscheen het boek Sprookjes van de planeet aarde met verhalen van Anne Vegter en illustraties van de zussen Geerten en Judith Ten Bosch. In januari 2012 won Anne Vegter de Awater Poëzieprijs 2011 voor haar bundel Eiland berg gletsjer.

De benoemingscommissie voor de Dichter des Vaderlands stelt dat het ‘hoog tijd’ werd ‘dat een vrouw de taak op zich nam’. De commissie, met daarin o.a. de literair redacteur van NRC Handelsblad, Arjen Fortuin, geeft de volgende verklaring voor de keuze voor Vegter als Dichter des Vaderlands: ‘vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen, is Anna Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands.’ In een interview met NRC-redacteur Ron Rijghard zegt Vegter vanmiddag (31 januari 2013) in NRC Handelsblad dat ze van haar stoel viel toen ze in december voor de titel werd gevraagd. ‘Echt. Het was surreëel.’

De boeken van Vegter worden steevast met lof ontvangen, schrijft Rijghard. ‘Haar beide laatste bundels werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en het kinderboek waarmee ze in 1990 debuteerde, kreeg de Woutertje Pieterse Prijs toegekend. Haar tweede kinderboek werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs.’

Critici noemen Vegter soms ongrijpbaar. Vegter zegt als DdV ‘direct begrepen te willen worden’: ‘Daar moet ik me in oefenen. Het spannende is of ik de dichter kan blijven die ik ben.’

Vegter wil ze ieder seizoen een gedicht publiceren, gaat YouTube-filmpjes maken en flashmobs organiseren. Ze heeft ook een echte droom die ze na vier jaar, als haar termijn als DdV is afgelopen, gerealiseerd wil hebben: ‘Dat elke Nederlander over vier jaar minstens tien gedichten uit zijn hoofd kent.”

Dichter des Vaderlands is een initiatief van Poetry International, NRC Handelsblad en NPS. Net als de Britse Poet Laureate wordt van de Dichter des Vaderlands verwacht over kwesties van nationaal belang te schrijven. De benoemingscommissie bestond uit dichter Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, literair criticus Arjen Fortuin (NRC), dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos. Gerrit Komrij werd in 2000 verkozen tot eerste DdV. Hij werd in 2005 opgevolgd door Driek van Wissen. In 2009 werd Ramsey Nasr gekozen.

Bron: NRC Handelsblad van 31 december 2013; wikipedia.

Anne Vegter

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s