Roma-kunstenares Ceija Stojka overleden


In Wenen is op maandag 28 januari 2013 in Wenen (Oostenrijk)  de Roma-kunstenares Ceija Stojka overleden. Zij werd op 23 mei 1933 in Kraubath an der Mur, Steiermark, Oostenrijk, geboren.
Stojka overleefde in de Tweede Wereldoorlog drie Duitse vernietigingskampen en gebruikte de laatste decennia van haar leven om in kunst en geschrift de aandacht te vestigen op de nazivervolging van Roma. Stojka is 79 jaar geworden.

Stojka werd in Oostenrijk geboren in een gezin van nomadische paardenhandelaars. De vervolging van haar familie begon in 1941 en eindigde vier jaar later met de bevrijding van Bergen-Belsen, het concentratiekamp waar Stojka op dat moment gevangen zat. Haar moeder, twee broers en twee zussen overleefden de oorlog ook, maar Stojka verloor haar vader en een broer in Auschwitz. In totaal overleefden zo’n tweehonderd familieleden de oorlog niet.

Stojka hield haar oorlogservaringen jarenlang voor zich. In Oostenrijk heerste in de eerste decennia na de oorlog vooral de opvatting dat Oostenrijkers geen handlangers, maar ‘slachtoffers’ waren van het regime van Hitler. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon Stojka zich uit te spreken over haar verleden. Ook begon ze te schilderen: donkere sombere beelden van de dodenkampen, afgewisseld met vrolijke beelden van voor de oorlog.

“Als ik al mijn gedachten kon opschrijven, zou het zeker een eindeloos verhaal vol leed worden”, zei ze in de jaren tachtig in een interview voorafgaand aan de publicatie van haar autobiografie “Wir leben im Verborgenen” (Wij leven in het verborgene; in 1988 verschenen). “Maar mijn gedachten razen sneller voort dan mijn handen op papier kunnen bijhouden.”

Ze hamerde er bij haar publiek steeds op, te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. “Hoe is het aan het begin van de nieuwe eeuw (21ste eeuw, JB) mogelijk dat de Roma-bevolking (…) alleen maar vanwege haar Roma-zijn nog steeds wordt vernederd en mishandeld – en soms zelfs vermoord, zoals in Hongarije gebeurde?” vroeg ze een groep Hongaarse studenten drie jaar geleden na een reeks moorden op Roma. “Laat mijn kleinkinderen leven.”

(Bronnen: o.a. wikipedia, Novum en AP)

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.