shady moments Schilte & Portielje


Tentoonstelling van 23 februari 2013 t/m 2 juni 2013
Verwarring en dubbelzinnigheid zijn kenmerkend voor het werk van het in Rotterdam woonachtige kunstenaarsduo Schilte & Portielje.
De Kunsthal Rotterdam toont met een selectie fotowerken in groot en klein formaat een omvangrijke dwarsdoorsnede van hun oeuvre. De fotowerken zijn opgebouwd uit fragmenten fotografisch materiaal uit de digitale beeldbibliotheek die het duo door de jaren heen heeft opgebouwd. Ieder werk komt tot stand door een tijdrovend proces van transformeren, tekenen, schilderen, toevoegen en weghalen. Het duo gebruikt de computer hierbij als fotografische dark room, en als teken- en schildergereedschap, voor het creëren van hun merkwaardige droomwereld van bizarre karakters.
Mythisch en mysterieus
De mens, veelal sensueel in beeld gebracht, speelt een centrale rol in het werk van Schilte & Portielje. De raadselachtige verschijningen lijken verstrikt te zijn geraakt in onnatuurlijke lichaamshoudingen. Soms is hun romp 180 graden gedraaid ten opzichte van het onderlijf, of zijn ze half dier, half mens. Deze ongewone weergave van de mens maakt een mysterieuze, bijna mythische indruk. Het werk vertoont daarmee visuele verwantschap met het surrealisme.
Schilte & Portielje kiezen er bewust voor om kleur in hun werk achterwege te laten. Daarmee vergroten zij de afstand tot de realiteit en creëren zij spanning in het contrast tussen de geavanceerde computertechniek en het licht nostalgische gevoel dat de zwart-wit werken oproept.
Schilte & Portielje
Het werk van Schilte & Portielje is regelmatig te zien in binnen- en buitenland; Art Rotterdam, PAN Amsterdam, Unseen, Photo LA en Paris Photo. Tevens heeft het duo diverse editorials verzorgd voor (inter)nationale bladen zoals het Zoom Magazine, Glamcult, De Morgen, NRC Handelsblad en Modern Times. Schilte & Portielje worden vertegenwoordigd door de Kahmann Gallery in Amsterdam.

Schilten en Portielje e_727

Advertenties

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s