Schokkend!


Ons bereikte een schokkende brief van Manuel Kneepkens:

L.S.

Rotterdam, 18 januari 2013

Recent stuurde ik u een uitnodiging voor de expositie van mijn schilderijen in de Faculty Club van de Erasmus Universiteit (gevestigd op de 17de verdieping van het complex Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam)

Gisteren belde Nelly Voogd, die zorg draagt voor de exposities op de Erasmus Universiteit, mij op. De cateraar Van der Linden die de ruimte van de Faculty Club exploiteert, had onoverkomelijke bezwaren tegen liefst 7 van de 14 opgehangen schilderijen, die hij ervoer, als ‘in strijd met de goede zeden’. Hij eiste onmiddellijke verwijdering.

Schokkend. Mijn werk is mild-satirisch, cartoonachtig. Een substantieel deel van de gewraakte werken heeft eerder bij Selexyz-Donner gehangen en dat zonder problemen. En nu zou dat op de Erasmus Universiteit, of all places, opeens anders zijn.

De gewraakte werken zijn de volgende.

Bokito’s wife
Een soort van aapvrouw ligt op een divan
Achter haar rug tralies
De vloer van de cel is voorzien van de zin: Bokito’s wife

Omdat mijn fiets daar stond
Toont een mannetje met een fiets. Het mannetje is naakt. Ja, als je heel goed kijkt, zie je dat deze fietser is voorzien van het mannelijk geslacht. Maar dat is zo bij de helft van de mensheid.

Côte d’Azur
Een Monsieur Hulot–achtige postbode duikt in een zwembad. De man is zijn zwembroek vergeten. De Faculty-bezoeker, mits hij een vergrootglas bij zich heeft, kan een piemel ontwaren.

De verstoten minnares
Een vrouw, van opzij bezien, staat gebogen over een tafel met drank. Zij heeft een brief in haar hand. Zij huilt tranen met tuiten. Zij is verstoten. Aan haar voeten rust een poesje. O, ja, de vrouw is… naakt.

De stier van Pamplona
Een geblinddoekte stiermens, een Minotaurus (type: Picasso meets Walt Disney), staat geblinddoekt in een arena. In het zand van de arena is geschreven

Ik moet de stieren van Pamplona
van uiers voorzien
A hell of a job!

De stier is voorzien van een geslacht. Zoals dat bij stieren nu eenmaal het geval is.

Target
Een Cowboy met op elke schouder een duif. Zijn geslacht is niet te zien want achter een schietschijf. Een commentaar op de huidige binnenlandse wapen-praktijken in de VS.

Love
Een gekruisigde vrouw (zie bijgaande werktekening). Het is immers niet de man, die – zeker wereldwijd bezien – wordt gekruisigd, maar de vrouw.

De pastoor op de fiets
De pastoor op de fiets is een pastoor op de fiets. Niets meer en niets minder. Het figuurtje is stemmig gekleed in een soutane. Sinds wanneer is een pastoor op een fiets aanstootgevend?

Inmiddels hebben Nelly Voogd en ondergetekende, cateraar Van der Linde van zijn weltfremdheit weten te overtuigen. Althans gedeeltelijk. 5 van de 7 gewraakte werken mogen nu toch blijven hangen.

Wilt u weten welke werken dat zijn, of… wilt u voor vijf zevende geschokt worden, bezoek dan de Faculty club. Die is uitdrukkelijk voor iedereen open, dus niet alleen voor medewerkers van de Erasmus Universiteit. Het uitzicht op Rotterdam is er schitterend. Bestel dan een kop koffie of zo. Dan verdient onze, gedeeltelijk van zijn kunstfobie genezen cateraar er ook nog wat aan. Dat zal z’n algehele genezingsproces vast bevorderen.

Met vriendelijke groet

Manuel Kneepkens

 

Manuel Kneepkens - de prelaat

Manuel Kneepkens kruisiging

12 gedachtes over “Schokkend!

 1. Geheel terecht dat deze cateraar protesteert tegen deze “schilderijen”
  Dhr. Kneepkens beroept zich op vrijheid van meningsuiting.
  ‘k Vraag me af of dit soort schilderijen daar ook onder vallen.
  Onder de noemer vrijheid van meningsuiting wordt er van alles door eens mensen strot geduwd, Mogen columnisten de meest beledigende woorden aan het papier toe vertrouwen, en kunnen mensen als Kneepkens met hun aan het doek toevertrouwde vrijheid van meningsuiting mensen dwingen hier de hele dag tegen aan te kijken. Fijn hoor bij een broodje kaas. De schilderijen van Kneepkens zijn bepaald niet het toonbeeld van goede smaak en zeer zeker wel provocerend en beledigend.
  Zijn doek van de naakte vrouw aan het kruis haalt het b.v. bij lange na niet bij de beschreven vrouw aan het kruis van Chaim Potok in “mijn naam is Asher lev”
  Laat Kneepkens deze doeken maar fijn boven zijn bedje hangen. Dan kan hij er fijn naar kijken wanneer hij wil en hoeven andere mensen zich hier niet aan te storen. Een tip nog aan dhr. Kneepkens, probeer eens een schilderij te maken van dhr. mohammed aan het kruis. ben benieuwd of dat ook op de 17de etage van E.U komt te hangen.

  1. Vrijheid van meningsuiting zou ik verder willen verbijzonderen; het is in deze voor de kunsten de “Vrijheid voor Expressie”. Het is een uitingsvorm die juist de grenzen mag/moet opzoeken en de omgeving dient te prikkelen en uit te dagen. Jonge mensen moeten leren om te gaan met de verschillende uitleg en zienswijzen.

   Zeker op een universiteit dient deze vrijheid van expressie een uitgangspunt dienen te zijn. De studenten en docenten kunnen hiermee aangezet worden om vanuit hun verschillende disciplines de interpretaties te geven.

   Een algemene universiteit, dat opgaat voor de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), die volgens mij juist deze gelegenheid van expressie dien te bieden. Deze preutsheid van een cateraar dient niet leidend te zijn voor een wetenschappelijk instituut. Een universiteit dient juist het brede wetenschappelijk palet aan te reiken aan de studenten en niet een beperkt bekropen gecensureerd uit te dragen.

  2. Beste ceneca,

   Je haalt er van alles bij wat niet ter zake doet maar gaat voorbij aan het recht op vrije meningsuiting, breder: vrije expressie. Als we jouw redenatie volgen, belanden we uiteindelijk bij… “dit is entartete Kunst”…

 2. Sinds wanneer is een cateraar bepalend voor wat er aan kunst ergens komt te hangen? Is dit niet toevallig een slimme publiciteitsstunt?

 3. Alle deelnemende kunstenaars zouden eigenlijk en masse hun werk moeten weghalen en zo laten zien dat kunstenaars elkaar steunen en dat het op deze manier een beschermde beroepsgroep is en met z’n allen nieuw werk maken wat gaat over creatieve verwijdering uit de samenleving. Dit levert dan positieve publiciteit op. Dit komt er bij mij op, maar de cateraar zal wel winnen. Is er aan hem gevraagd waarom hij persoonlijk zo geraakt wordt? Het zegt alles over hem.

 4. Bizar. Maar wat mij niet duidelijk is is of de betreffende schilderijen daadwerkelijk verwijderd zijn. (Ik zou zelf voorstellen de klager van zijn post te verwijderen. 😉 ) Ik hoop dat er een klachtenbureau is waar hiertegen bezwaar aangetekend kan worden want ik kan niets aanstootgevends in de omschrijvingen ontdekken.

 5. Ongehoord dat kunst niet kan worden getoond op een universiteit.
  Kunst dient de geest te scherpen.
  Onderwijs & Onderzoek dienen juist de plek te zijn voor de vrijheid van denken.
  Juist een bredere kijk op de samenleving wordt hiermee gediend.
  Waarom kan een cateraar hier tegen in verweer komen.
  Zou men niet goed genoeg kunnen eten bij het zien van kunst.
  Ongehoord dat dit gebeurt op een Universiteit!

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.