Nachtlicht – een debuutroman


Sprankelend debuut Rhoonse schrijfster

REGIOxa0 | xa0 19 september 2012 xa0 | Door Anne Rose Hermer, dichtbijredacteur

RHOON – Sommige auteurs debuteren als ze nog op de middelbare school zitten, maar de energieke zeventiger Jopie Roijxe9 heeft onlangs haar eerste boek van de persen zien rollen.

Een heerlijk leesbaar boek, ook omdat ze precies weet waarover ze het heeft.xa0Het boek gaat over Idris, die door zijn vader wordt uitgehuwelijkt en op het vliegtuig wordt gezet naar Marokko. Pas in de lucht komt hij achter de reden van zijn reis, waar hij zelf niet achter staat.

Samen met haar inmiddels overleden man Wijnand heeft de schrijfster altijd veel gereisd, vooral door Noord-Afrika en Europa. Geen standaard toeristenreizen, want Jopie komt vaak in contact met de lokale bevolking. Het boek Nachtlicht speelt zich deels af in Rotterdam, deels in Marokko. Niet inxa0Marrakeshxa0of Rabat, maar in een afgelegen dorpje. Die omgeving kent Roijxe9 goed, ook omdat ze bij een doorsnee gezin heeft gelogeerd.

Jaren geleden heb ik in een afgelegen gebied in Marokko een keer met een wat gammele bus gereisd die een voormalige RET bus bleek te zijn. De persoon die ik bij me had, woonde korte tijd in Nederland. We waren de enigen in de bus die het bordje konden lezen waarop stond dat je de bestuurder niet mocht afleiden. De overige reizigers hadden nergens erg in,‘ grinnikt Roijxe9.

Ze kende iemand van Marokkaanse afkomst die in Nederland was opgegroeid, hier woonde en werkte en op verzoek van zijn ouders meeging naar Marokko. Daar aangekomen bleek dat er een bruid voor hem klaar stond. Dat wilde hij helemaal niet. Deze geschiedenis liet Roijxe9 niet los. ‘Hoe zou het nu met hem zijn? Hoe was dit afgelopen? Ik wist het deels, niet helemaal. Op een moment heb ik die nieuwsgierigheid gecombineerd met mijn vele reiservaringen. Ik ben gaan schrijven en zo ontstond ‘Nachtlicht’.

Dit boek is een goed voorbeeld van ‘faction‘, feiten gecombineerd met fictie. Nachtlicht is deels verzonnen en berust deels op feiten. Bijvoorbeeld dat in afgelegen gebieden kapotte straatverlichting niet of nauwelijks wordt vervangen, waardoor het ’s nachts behoorlijk donker is buiten.

De Rhoonse heeft genoten van het schrijven en vindt het verschijnen van haar eerste boek enorm spannend. Het is verkrijgbaar via de boekhandel en http://www.calbona.nl. Het idee voor een tweede boek is er al.

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.