Verslag 5de LiteRAR en Muziek


LITERAR EN MUZIEK 5

Verslag 5de LiteRAR en Muziek

 

Op zondagmiddag 16 september 2012 had alweer de 5de LiteRAR en Muziek plaats. Na de opening door de voorzitter van Galerie en Kunstuitleen RAR, Koos Verkerk, nam Jan Bontje het stokje over en presenteerde zoals te doen gebruikelijk dit literair café chantant.

 

Helaas waren 2 dichters (Mamerta Oleana en Martin Beversluis) en 1 musicus (Carlos Bretón Ferrer) verhinderd, maar dat gemis werd door de overige artiesten, aangevuld met door de door Jan op het laatste moment gevraagde Elly Pankiw als vervangster van Martin Beversluis, meer dan goedgemaakt.

De eerste dichter die optrad was een zeer jonge oude bekende: Marijn Dekker, die onlangs 13 jaar is geworden. Diezelfde middag had hij nog een optreden Vlaardingen, op het podium Binnenstebuiten, georganiseerd en gepresenteerd door Greetje de Jong. Een druk baasje!

 

 

Gitarist Ben Kiksen en zijn leerling Judith van der Gaag namen het gedeelte van Carlos Bretón Ferrer voor hun rekening. Judith is geweldig vooruitgegaan en Ben’s kale hoofd glom dan ook van trots. Wat een prachtige muziek brengen deze twee virtuozen! LiteRAR en Muziek en het muisstille publiek waren geweldig in hun nopjes!

 

 

Helemaal uit Hilversum kwam de dichter Robert Grijsen, die zich wel ‘dichter in actie’ noemt. Hij bracht afwisselend ernstige en lichtvoetige poëzie en ook enkele tanka. De tanka is een van oorsprong Japans gedicht van 5 regels, met resp. 5, 7, 5, 7 en 7 lettergrepen. Je zou het een verlengde haiku kunnen noemen, het genre waarin Jan Bontje zich heeft gespecialiseerd.

 

 

Na de pauze, waarin het begrip socializen druk in praktijk werd gebracht, trad Willem op. Willem is nauw betrokken bij RAR en een, naar menigeen voor het allereerst bleek, bekwaam vertaler en vertolker van o.a. songs van Leonard Cohen. Hij begeleidde zich op akoestische gitaar. Wie dit keer niet aanwezig was kan zijn schade inhalen en Willem beluisteren op 21 oktober 2012, bij de 6de LiteRAR en Muziek.

 

 

Niet uit het Land van Maas en Waal maar uit Schiedam afkomstig is de dichter Jan van der Waal. Deze oud-leraar brengt (vr)olijke poëzie die menigeen aan het lachen brengt. Zo ook op deze zondag. Wie poëzie maar moeilijk of zelfs niets vindt, moet maar eens naar Jan van der Waal komen luisteren!

 

Na deze dichter traden Ben Kiksen en Judith van der Gaag weer op en opnieuw waren velen geroerd door de mooie klanken. Judith bracht o.a. een eigen compositie ten gehore, omfloerst door Ben Kiksen’s gitaarklanken. Wat kan muziek toch mooi zijn…

 

Omdat Martin Beversluis er niet was, trad Elly Pankiw op. Het moet gezegd: een waardige vervangster. Hun genres liggen echter mijlenver uiteen: waar Martin een slamdichter is, is de Nederlands-Poolse Elly een verstild, teder, poëet die iedereen sprakeloos maakte.

 

 

Tot slot waren er nog een optreden van Willem en een solo-optreden van Ben Kiksen, die o.a. het mooie Romance ten gehore bracht.

 

 

Het was nog lang gezellig onrustig aan het Noordeinde in de gastvrije Galerie en Kunstuitleen RAR.

 

U bent weer welkom op 21 oktober 2012, de 6de LiteRAR en Muziek.

 

.

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.