LITERAR EN MUZIEK 5, 16 september 2012


VERSLAG 5de LITERAR EN MUZIEKxa0

xa0

 

 

 

 

Op zondagmiddag 16 september 2012 had alweer de 5de LiteRAR en Muziek plaats. Na de opening door de voorzitter van Galerie en Kunstuitleen RAR, Koos Verkerk, nam Jan Bontje het stokje over en presenteerde zoals te doen gebruikelijk ditxa0literair cafxe9 chantant.

Helaas waren 2 dichters (Mamerta Oleana en Martin Beversluis) en 1 musicus (Carlos Bretxf3n Ferrer) verhinderd, maar dat gemis werd door de overige artiesten, aangevuld met door de door Jan op het laatste moment gevraagde Elly Pankiw als vervangster van Martin Beversluis, mxe9xe9r dan goedgemaakt.

 

De eerste dichter die optrad was een zeer jonge oude bekende: Marijn Dekker, die onlangs 13 jaar is geworden. Diezelfde middag had hij nog een optreden Vlaardingen, op het podium Binnenstebuiten, georganiseerd en gepresenteerd door Greetje de Jong. Een druk baasje!

 

 

Gitaristxa0Ben Kiksenxa0en zijn leerling Judith van der Gaag namen het gedeelte van Carlos Bretxf3n Ferrer voor hun rekening. Judith is geweldig vooruitgegaan en Benx92s kale hoofd glom dan ook van trots. Wat een prachtige muziek brengen deze 2 virtuozen! LiteRAR en Muziek en het muisstille publiek waren geweldig in hun nopjes!

 

 

Helemaal uit Hilversum kwam de dichterxa0Robert Grijsen, die zich wel x91dichter in actiex92 noemt. Hij bracht afwisselend ernstige en lichtvoetige poxebzie en ook enkele tanka. De tanka is een van oorsprong Japans gedicht van 5 regels, met resp. 5, 7, 5, 7 en 7 lettergrepen. Je zou het een verlengde haiku kunnen noemen, het genre waarin Jan Bontje zich heeft gespecialiseerd.

 

Na de pauze, waarin het begripxa0socializenxa0druk in praktijk werd gebracht, tradxa0Willemxa0op. Willem is lid van RAR en een, naar menigeen voor het allereerst bleek, bekwaam vertaler en vertolker van o.a. songs van Leonard Cohen. Hij begeleidde zich op akoestische gitaar. Wie dit keer niet aanwezig was kan zijn schade inhalen en Willem beluisteren op 21 oktober 2012, bij de 6de LiteRAR en Muziek.

 

Niet uit het Land van Maas en Waal maar uit Schiedam afkomstig is de dichterxa0Jan van der Waal.xa0Deze oud-leraar brengt (vr)olijke poxebzie die menigeen aan het lachen brengt. Zo ook op deze zondag. Wie poxebzie maar moeilijk of zelfs niets vindt, moet maar eens naar Jan van der Waal komen luisteren!

 

 

Na deze dichter traden Ben Kiksen en Judith van der Gaag weer op en opnieuw waren velen geroerd door de mooie klanken. Judith bracht o.a. een eigen compositie ten gehore, x91omfloerstx92 door Ben Kiksenx92s gitaarklanken. Wat kan muziek toch mooi zijnx85

 

 

Omdat Martin Beversluis er niet was, tradxa0Elly Pankiwxa0op. Het moet gezegd: een waardige vervangster. Hun genres liggen echter mijlenver uiteen: waar Martin een slamdichter is, is de Nederlands-Poolse Elly een verstild, teder, poxebet die iedereen sprakeloos maakte. Op 20 januari 2013 is Elly x96 mogelijk samen met Poolse dichters of musici x96 wederom te beluisteren bij LiteRAR en Muziek.

 

Tot slot waren er nog een optreden van Willem en een solo-optreden van Ben Kiksen, die o.a. het mooie Romance ten gehore bracht.

 

Het was nog lang gezellig onrustig aan het Noordeinde in de gastvrije Galerie en Kunstuitleen RAR.

 

 

 

 

.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.