Schrijver Willem G. van Maanen (91) overleden


Schrijver Willem G. van Maanen (91) overleden

(bronnen: o.a. NRC, Volkskrant, NOS en Novum) – De schrijver Willem G. van Maanenxa0(geb. op 30 september 1920 in Kampen) is op vrijdag 17 augustus 2012 overleden, liet zijn uitgeverij, De Bezige Bij, namens zijn familie weten. De auteur van romans als De Onrustzaaier en De Dierenhater en vele korte verhalen is 91 jaar oud geworden.

 

Willem G. van Maanen - De onrustzaaier

 

Van Maanen debuteerde in 1953 met ‘Droom is ’t leven‘.xa0Voor zijn werk Het Nichtje van Mozart ontving hij in 1983 de F. Bordewijkprijs.

In 2004 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Zijn Heb Lief en Zie Niet Om uit 2007, dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, werd o.m. genomineerd voor de AKO Literatuur Prijs.

 

Van Maanen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Ook bood hij onderdak aan tientallen Joden.xa0Naast de oorlog speelden ook de kunsten (muziek, toneel, beeldende kunst, architectuur)xa0een belangrijke rol in zijn werk. Uitg. De Bezige Bij liet weten in hem een ‘dierbaar auteur, bijzonder stilist en een moedig en verfijnd mens’ te verliezen.

.

3 gedachtes over “Schrijver Willem G. van Maanen (91) overleden

  1. @Kuntselsmurf: dank je voor je reactie.

    De woorden “lezen leuk, maar niet als plicht” zijn mij uit het hart gegrepen en ik prijs mezelf gelukkig dat ik dat soort lezen al meer dan 55 jaar doe. Ook onze kinderen zijn verwoede lezers-uit-vrije-wil en ik hoop dat veel ouders (alle is utopisch) van jonge kinderen het lezen zullen stimuleren, want lezen verrijkt je leven ongekend.

  2. Ik herinner me het boekje nog van de middelbare school. 1 Van de 10 die ik verplicht moest lezen. Ik vond lezen leuk, maar niet als plicht. Het boekje was lekker dun. Het ging over iemand die nieuw was in een dorp, en daar allerlei diepgewortelde gewoontes ging veranderen, wat hem niet in dank werd afgenomen.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.