Column: Dochter van de zon


Bontje Bondig

Dochter van de zon

 

Op 29 september 2011 overleed Hella Haasse. Hxe9lxe8ne Serafia Haasse werd in 1918 geboren te Batavia in wat toentertijd ten onrechte x91Nederlands Indixebx92 werd genoemd. In 1938 kwam ze definitief naar Nederland. Ze werd schrijfster.

 

Als ik aan Hella Haasse denk, denk ik allereerst aan Oeroeg, het verhaal over een Indonesische jongen die vanaf zijn geboorte opgroeide met een Hollandse jongen, zoon van een koloniale administrateur. Kolonialisme = racisme. Dat heeft zij aangrijpend en aanschouwelijk verwoord. Oost en West begrijpen elkaar soms maar heel slechtx85 Zelfs als zij, zoals Oeroeg en zijn Nederlandse speelkameraadje, vrienden zijn. Als ooit de uitspraak van Karl Marx opging dat een volk dat een ander volk onderdrukt zelf niet vrij is, dan was het wel in de Gordel van Smaragd, waar de blanke toean zich verheven voelde boven x91den Javaanx92. Multatuli heeft deze mentaliteit en de uitbuiting die er aan gekoppeld was onsterfelijk scherp aangeklaagd en Hella Haasse is wat mij betreft een uitstekende tweede.

Hella Haasse werd nooit tot de grote 5 gerekend. Zij had immers niet de grote waffel waarmee haar mannelijke collegax92s Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Gerard Reve en Jan Wolkers hun roem vergrootten. Ze zijn alle 5 weg, de vingers van de Nederlandse schrijvershand. En zonder haar vingers kan de Nederlandse literatuur geen vuist meer maken.

 

Op 17 juli 2007 werd een planetoxefde naar Hella Haasse genoemd. Slechts weinigen valt die eer te beurt. De Griekse naam Hxe9lxe8ne betekent x91dochter van de zonx92 en de Hebreeuwse naam Serafia x91brandend, vurigx92. Deze ster van de Nederlandse literatuur, deze x91vurige dochter van de zonx92, zal voor altijd branden en stralen, verwarmen en verlichten. Nu duistere krachten uit hun holen kruipen is haar licht meer dan ooit een wenkend voorbeeld.

 

Jan Bontje xa9 2011 (2012)

 

 

 

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.