De koning is een aap


Bontje Bondig

COLUMN

Nu er zoveel te doen is over ‘majesteitsschennis‘ (wat niet kan want er bestaat geen ‘majesteit’: volgens de Grondwet zijn alle mensen gelijk…) leek het me leuk om een oude column (uit 2007) uit het archief te halen.xa0

 

x91De koning is een aap.x92 Als ik dit boven mijn column zou zetten (wat ik niet doe, ik ben Domela Nieuwenhuis niet!) of zou zeggen dat de koningin (bijv. die van Lombardijen) een del is, zou dat veel stof doen opwaaien. Of dat erg is? Als stof opwaait, zie je dingen die je anders niet zagx85

De evolutie, althans die op aarde, bracht rare kostgangers voort. Onder hen aapachtigen, met op de uitverkoop toe de Homo Sapiens, de Mens die het beter denkt te weten. De huidige mens is een naakte aap die zich tegenxa0klimaatomstandighedenxa0kleedt en nog vreemdere kostgangers kent: uitgekookte reclameapen die een leus bedachten: kleren maken de man. (En jonge kinderen maken voor een hongerloontje de kleren, zouden linkse rakkers zeggen, maar dit terzijde.)

Ook vrouwen kleden zich graag. Kleren maken de vrouw. Nu is er xe9xe9n vrouw die zich heel apart kleedt: de koningin. Zij draagt geen broek, jurk of rok, maar een creatie. Op x91koninginnedagx92 wedijveren tv-slaafjes in een soort Neder-aaps met elkaar wie die lap textiel het meest onderdanig bewierookt. Al eet een aap uit gouden wok, zij wordt geboren zonder rok, dus ook een koningin is gewoon een naakte aap. Het koningschap heeft, zoals het sprookje al leerde, niets om het lijf, al zal de EO daar anders over denken. De EO kan deze column echter niet censureren (BBC series over de evolutie wel), dus u mag gewoon verder lezen. (Het hoeft niet: we leven in een vrij land.)

De koningin is dus, net als alle mensen, een aap. En als nazaat van Koning Gorilla (ook wel koning Willem III genoemd) een ver familielid van Bokito. Als oud-Rotterdammer doet me dat deugd, die verwantschap. Nu ik een jaarabonnement voor de Diergaarde heb (ook doen, maar ook dit terzijde) kan ik ons aller achterachterneef bezoeken wanneer ik wil. Ondanks zijn naaktheid is niets menselijks Bokito vreemd. Ook hij waant zich koning op zijn vierkante meter, al heeft dat niets om het lijf. De aap is een koning.

 

xa9 Jan Bontje 2007

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s