In 2005,

kort na de Katrina ramp in New Orleans, schreef ik onderstaande column.

 

Zo af en toe duikt een opmerkelijk woord op in de media: plunderaars. Rovende enkelingen, losse groepjes of georganiseerde bendes die misbruik maken van de nood van anderen en roven en stelen dat het een lieve lust is. Bij elke (natuur)ramp, zoals onlangs (2005) nog in New Orleans, betreedt dit geteisem het toneel.

Toch heb je twee soorten plunderaars. Allereerst de al genoemde weerzinwekkende xe9chte plunderaars. Dit type medemens zal er voorlopig wel altijd zijn. Voor hen geldt het recht van de sterkste. De sterkste bepaalt wat (te)recht is… Of, zoals een politieagent in New Orleansxa0 tegen een toeriste zei toen zij hem om hulp vroeg: x91Donder op! Het is nu ieder voor zich!x92 Misschien is hij een uitzondering, maar zijn houding is wxe9l de banale vorm van het beginsel x91ieder voor zich en God voor ons allenx92 (lees: goud voor ons rijken).

De tweede soort x91plunderaarsx92 zijn in wezen helemaal geen plunderaars en hebben mijn sympathie en zegen. Het zijn arme drommels die zich uit nood (honger, extreme armoede, het uitblijven van hulp, dakloosheid) eerste levensbehoeften toe-eigenen. Het valt mij juist op en tegen dat dit type x91plunderen dat geen plunderen isx92 zo weinig beoefend wordt. Kennelijk zijn er heel wat innerlijke remmingen die mensen ervan weerhouden te nemen wat hen toekomt. Het beginsel ‘neem en eet’ houdt immers in dat de armen het recht hebben te nemen wat zij nodig hebben om te overleven. Nood breekt wetten. Als het recht krom is – lees: als de arme crepeert – mag hij nemen en eten wat hem als mens toekomt. x91Neem en eetx92 houdt wxe9l in dat je niet meer mag nemen dan je werkelijk nodig hebt. Een brood of een pak rijst en water of melk. Uiteraard is het altijd beter dat men x91neemt en eetx92 in groepsverband, strak georganiseerd, om excessen te voorkomen.
xa9 Jan Bontje 2005

xa0

xa0

Quindrein:

xa0

NEOLIBERALISME

Bezuinigingen overal:
Wat nu nog telt is het getal.
Gebrek en rijkdom gaan gepaard
En groeien dus in sneltreinvaart.

(Welk van de twee in vrije val?)

 

xa9 Jan Bontje 2005

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s