Tropentheater kapotbezuinigd


Doek valt voor Tropentheater

 

(Bronnen: o.a. Novum en eigen netwerk) – Het Tropentheaterxa0in Amsterdam, onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT),xa0sluit in januari 2013 na 40 jaar de deuren. Het doek valt daarmee voor het podium voor niet-westerse theatermakers, muzikanten en filmmakers, omdat er geen geld meer voor gegeven wordt. Dat maakte het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) onlangs bekend.

 

De voorstellingen en evenementen die tot januari 2013 gepland staan, gaan nog wel gewoon door. xa0Sommige samenwerkingsprojecten zullen in 2013 ook nog doorlopen. Maar eerder moest het KIT door het wegvallen van rijkssubsidie al het kenniscentrum sluiten en het Tropenmuseum op maandagen dichthouden.

 

De geldkraan van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de culturele afdelingen van het Tropeninstituut zou vanaf volgend jaar (2013) worden dichtgedraaid, maar het KIT is inmiddels weer in gesprek met het ministerie. Uit de gesprekken bleek dat er in ieder geval “geen geld meer” was (voor het Tropentheater wel te verstaan).

 

“We zitten in een transitie naar een nieuwe situatie. Per onderdeel wordt bekeken wat kan worden behouden”, legde een zegsman uit. “Voor het Tropentheater zagen we geen alternatieven.”
“Het Tropentheater is hxe8t podium voor concerten, dansvoorstellingen, (jeugd)theater en films uit alle niet-westerse landen en de randen van Europa.”

 

Het Tropenmuseum kan nog kans maken op subsidie door samen te werken met het Museum Volkenkunde in Leidenxa0en het Afrika Museum in Berg en Dal. Wat er moet gebeuren met het erfgoed van het KIT is nog onduidelijk.

(Tja, cultuur en verantwoord beleid gaan niet altijd samen… Grrr. JB)

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s