Schrijver Gore Vidal overleden


  • 31 juli 2012:

Schrijver Gore Vidal overleden

 

(Novum/AP) – AMSTERDAM – De Amerikaanse schrijver Gore Vidal (86) is overleden. Vidal, die al geruime tijd ziek was, bezweek in zijn huis in de heuvels van Hollywood aan een longontsteking. Dat heeft zijn neef bekendgemaakt. Vidal was een van de eerste schrijvers die openlijk over homoseksualiteit schreef en gold als een scherp en onafhankelijk denker. De uitzonderlijk veelzijdige Vidal schreef onder meer romans, toneelstukken, film- en tv-scenario’s en essays.

 

Schrijver Gore Vidal overleden

Vidal’s derde roman, The City and the Pillar, sloeg in 1948 in als een bom, omdat homoseksualiteit er expliciet in werd beschreven. Vidal was politiek actief. Hij steunde de Democratische Partij en deed in 1960 een mislukte poging om in het Congres te komen. In 1982 deed hij nogmaals een gooi naar een publieke functie. Toen probeerde hij in de Senaat te komen. Hij schreef ook tal van essays over de machtsverhoudingen in de Amerikaanse politiek en samenleving.

 

In de jaren zestig en zeventig bereikte hij een echte sterrenstatus. Hij verscheen veelvuldig in talkshows en andere tv-programma’s. De rap van de tongriem gesneden, buitengewoon intelligente Vidal vocht ook in het openbaar vetes uit met bekende tijdgenoten, zoals schrijver Norman Mailer.

2 gedachtes over “Schrijver Gore Vidal overleden

  1. Ja, het begint er op te lijken…

    Verder kan ik me ook in je reactie vinden, al denk ik dat de mensen xe1chter Bush allesbehalve imbeciel waren…

  2. Het lijkt erop of na de dichters de schrijvers aan de beurt zijn, op rij, te sterven. Hoewel Maeve Binchy nu niet bepaald op xe9xe9n lijn zat met Vidal, zou ik het auteurs, die in de risicogroep zitten, aan willen raden het voorlopig even rustig aan te doen en misschien wat extra vitamine a-d naar binnen te werken.

    Ik las slechts 2 boeken van Vidal en kan instemmen met je necrologie(tje). Zijn politieke voorkeuren doordrongen zijn werk, de imbeciele George W. Bush als zijn grootste vijand, maar zijn grootste verdienste vond ik dat je jezelf herkende in zijn personages.

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.