Een Spijkenisje, ook iets voor u?


Ik plaats graag een artikel van de Stichting Flagen over hun mooie project SPIJKENISJES:

Een Spijkenisje, ook iets voor u?
.
x91Spijkenisjesx92 gaat over herinneren en vergeten, over bewaren en loslaten. Het is een project in Spijkenisse, met als vertrekpunt Geriatrisch Centrum x91de Esx92 van de Argos Zorggroep. Met x91Spijkenisjesx92 willen we zorgen voor een meer persoonlijke leefomgeving voor de bewoners van de Es, in contact met u, de samenleving van Spijkenisse. We willen u graag enthousiast maken voor x91Spijkenisjesx94.

Verhalen herinneren en vergeten
Hoe jong of oud we ook zijn: we willen verhalen herinneren en vergeten. We willen spullen kwijt, maar ook dierbare dingen bewaren. Met x91Spijkenisjesx92 krijgt dit letterlijk een gezicht door de vormgeving van nisjes, zowel in de Es, als elders in Spijkenisse.

De nis in x91de Esx92 zal per persoon gevuld worden met herinneringen van de bewoner, zodat de zorg zo persoonlijk mogelijk geleverd kan worden. Het lijkt ons bijzonder als we ook in Spijkenisse heel veel nissen tegen gaan komen. Bij openbare gebouwen, maar ook in bedrijven.
.
One for me, one for you
Vul uw nis met uw eigen verhalen: bijvoorbeeld een dierbare foto van de oprichter van uw bedrijf, de eerste aanschaf, een gewonnen prijs, een mini-uitgave van uw bedrijfsautox85..
Op die manier maakt u iets bijzonders zichtbaar van het verhaal van uw bedrijf en steunt u het project. Met de aankoop van 2 nisjes x91Spijkenisjex92 krijgt u zelf een prachtige nis en adopteert u een nisje voor een bewoner in x91de Esx92 (one for me, one for you).
.
Hartverwarmende kruisbestuivingen!
Maar ondertussen blijft het hier niet bij. Vanuit verkennende contacten heeft x91Spijkenisjesx92 al een fantastisch vliegwieleffect. Er ontstaan mooie initiatieven en samenwerkingsverbanden, waarbij de verbinding tussen x91de Esx92 en x91Spijkenissex92 op een bijzondere manier gevormd wordt. Tot onze verrassing komt er door alle gesprekken veel energie los. Een voorbeeld is het groentewinkeltje van MAK, waarvan we de x91vergeten groentenx92 weer terug zullen vinden in de tuin en de brasserie van x91de Esx92.
Maar we zijn ook in gesprek om jongeren van scholen op bezoek te laten komen bij x91de Esx92 waarbij ze middels een gastles zich bewust worden van de fenomenen x91geheugen, bewaren en vergetenx92, en daarbij werken aan hun eigen (spijke)nisje. En niet te vergeten het thema x93Groen van Toenx94 tijdens de Open Monumenten Dag, waar jeugd de oudere inwoners van Spijkenisse zullen interviewen op de Greenspots. Dit zal ook weer prachtige herinneringen opleveren. Binnenkort meer hierover!
.
De kern van het verhaal
Ten diepste komt het steeds neer op de verhalen van mensen en het blijven vertellen van verhalen. Die verhalen willen we graag opnemen, zodat de bewoners ze in alle rust op een mooi bankje kunnen beluisteren. Diverse mensen hebben zich al aangemeld om de verhalen in te spreken.
.

Juist in een samenleving als die van Spijkenisse waarbij er sinds de jaren x9250 een enorme toename plaatsvindt van het aantal inwoners is het belangrijk dat er verbindingen blijven met de oorsprong: met de oorsprong van Spijkenisse en met de oorsprong van de achtergrond van de nieuwe mensen. Binnen x91de Esx92 willen we die oorsprong graag tevoorschijn laten komen.
.
Wilt u met ons in contact komen over uw eigen ‘Spijkenisjes’-aandeel? Graag!xa0Op onze website onder het kopje x91Spijkenisjesx92 treft u meer informatie en de bestelformulieren. Ook ons communicatiebureau Move On kunt u hiervoor benaderen. Zij waren de eerste die een Spijkenisje adopteerde, dat in juni op feestelijke wijze wordt opgehangen in hun nieuwe pand.

Gaat ook u hen opvolgen? We hopen het van harte!

Elma Oosthoek en Jan van Dorp, projectleiders Stichting Flagen (010-4602859)

(P.S.: Ondergetekende, Jan Bontje, heeft het eerste Spijkenisje in de Es gevuld.)

Advertenties

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s