Voorzitter Raad voor Cultuur stapt op uit protest


Voorzitter Raad voor Cultuur stapt op uit protest

(Novum) – Voorzitter Els Swaab van de Raad voor Cultuur is opgestapt uit protest tegen de bezuinigingen op cultuur. De organisatie bracht vrijdag naar buiten dat Swaab 'met pijn in het hart' afscheid neemt.

De raad sprak zich eerder uit tegen de bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro van het kabinet op kunst en cultuur. Volgens de raad leiden de plannen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) tot onherstelbare schade aan de sector. De Tweede Kamer stemde maandag in met de plannen.

Het advies van de raad – het wettelijke adviesorgaan van de regering- om de bezuinigingen uit te smeren over een langere periode en te spreiden over de kunstsectoren- en instellingen werd niet overgenomen.

Over een half jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de subsidie aan individuele kunstinstellingen. Daar wilde Swaab niet meer aan meedoen, aldus een woordvoerder. Andere leden van de raad steunen het besluit en vinden het een 'sterk signaal'. Een aantal leden van de commissie Podiumkunsten is ook teruggetreden.

De podiumkunsten worden het hardst getroffen door de bezuinigingen. Vanaf vrijdag geldt ook het nieuwe btw-tarief voor tickets voor muziek-, dans- en theatervoorstellingen. De btw stijgt van zes tot negentien procent. De raad vindt dit haaks staan op Zijlsta's eis aan kunstinstellingen om meer eigen inkomsten te genereren.

De termijn van de 64-jarige Swaab liep nog tot 2014. Ze blijft tot 1 september waarnemend voorzitter. Het is nog onduidelijk wie haar opvolgt.

 

Advertenties

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s