Onderzoeken wat beschaving zou moeten zijn (Berthe Spoelstra, initatiefneemster van de Mars der Beschaving)


Op de foto: Berthe Spoelstra
Foto door: Sofie Knijff

Onderzoeken wat beschaving zou moeten zijn

donderdag, 30 juni 2011
xa0

“Wij gaan een samenleving tegemoet waarin het recht van de sterkste geldt, nuance als zwakte wordt gezien, waarin geld het wint van schoonheid en macht van zorg.” Dat zegt Berthe Spoelstra, initatiefneemster van de Mars der Beschaving.

 

‘Het kabinetsbeleid breekt af wat een beschaving nodig heeft. Zorg, schoonheid en een goede visie op de toekomst.xa0En dat treft ons allemaal.’ Vanuit deze verontwaardiging kwamen enkele jonge en onafhankelijke theatermakers op het idee voorxa0Mars der Beschaving.

De redactie van hetxa0Humanistisch Verbondxa0interviewde Berthe Spoelstra (42). Zij is dramaturg bij Theater Frascatixa0en stond aan de wieg van dit initatief.

 

Pretentieus
De Mars der Beschaving is door sommigen als pretentieus en moreel-gelijkhebberig bestempeld. “Het is een misverstand dat alleen de deelnemers aan deze mars de beschaving zouden vertegenwoordigen en de rest niet”,xa0licht Spoelstra toe. “Het is juist zo bijzonder dat jonge theatermakers de term beschaving en de rol van de kunstenxa0opnieuw ter discussie stellen. Dat zij onderzoeken wat beschaving zou moeten zijn.”

 

Het recht van de sterkste
Spoelstra: “Onder het bewind van dit kabinet stevenen wij af op een maatschappij waarin geen plaats meer is voor nieuwsgierigheid en alles in cijfers uitgedrukt moet worden. (x85) xa0Zo gaan wij een samenleving tegemoet waarin het recht van de sterkste geldt, nuance als zwakte wordt gezien, waarin geld het wint van schoonheid en macht van zorg.”

 

Dat leidt uiteindelijk tot een onbeschaafde samenleving. “Wij willen leven in een land waarin er wordt gexefnvesteerd in de toekomst. Wij willen leven in een land waarin niet alleen geoogst maar ook gezaaid wordt. Een beschaving zonder toekomst is een toekomst zonder beschaving.”

 

Waardige samenleving
De acteur en dichter Ramsey Nasr maakte tijdens de manifestatie diepe indruk op Spoelstra. Hij zei: ‘Er bestaan in deze materixeble wereld een paar zaken die ons scheiden van de apen. Kunst is daar xe9xe9n van. Verder zijn er nog de nutteloze noodzaak om kennis te vergaren en om andere mensen te helpen. Kunst, kennis, altruxefsme maken ons tot mens.’

 

De belangrijkste boodschap aan het Kabinet is dan ook, vindt Spoelstra, “dat kunst en cultuur onontbeerlijk zijn in een levendige en waardige samenleving.”

 

(Overgenomen van de Nieuwsbrief van human.nl, JB)

 

 

 

 

 

Advertenties

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s