'Bezuinigingen schaden ook Europese cultuur'


'Bezuinigingen schaden ook Europese cultuur'

Bron o.a. NU.nl  19 juni 2011

Internationale theatermakers en kunstenaars tegen de voorgenomen bezuinigingen op cultuur in Nederland

Zij vinden dat de bezuinigingen niet alleen de Nederlandse cultuur schade toebrengen, maar ook de Europese cultuur schaden. Dit geldt met name voor de podiumkunsten, zo schrijven ze in een zondag 19 juni 2011 gepubliceerde Open Brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) van de VVD.

Theaterinstellingen als Festival d'Avignon (Frankrijk),  Salzburger Festspiele (Oostenrijk), The Public Theater uit New York (USA) en Volksbxfchne am Rosa-Luxemburg-Platz (Berlijn, Duitsland) en kunstenaars als de Amerikaanse theaterregisseur Peter Sellars (niet te verwarren met de Engelse acteur Peter Sellers),  de Duitse choreografe Sasha Waltz en Romeo Castellucci doen mee.

Kleinere gezelschappen

Operaregisseur Jossi Wieler benadrukt de grote invloed van de kleinere gezelschappen, de jonge talentvolle makers en de productiehuizen van Nederland op de internationale podiumkunsten. De briefschrijvers begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar vinden de bezuinigingen buiten proporties.

Het initiatief voor het protest is afkomstig van Mark Ball, artistiek directeur van de London International Festival of Theatre. Hij benaderde collega's voor de actie in samenspraak met de Nederlandse theatermaker Dries Verhoeven.

*

Sluit u aan bij het verzet, dat van alle kanten en uit alle lagen van de bevolking en uit alle kunstzinnige  beroepsgroepen komt. Voorkom de kaalslag! 

Advertenties

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s