Reisden vroege mensen heen en weer naar Afrika?


Reisden vroege mensen heen en weer naar Afrika?

Interessant artikel:

(Novum/AP) – WASHINGTON – Lang werd aangenomen dat vroege mensen zich vanuit Afrika over de wereld verspreidden, maar prikkelend nieuw bewijsmateriaal lijkt aan te tonen dat er sprake is van tweerichtingsverkeer. Dat schrijven wetenschappers in een artikel dat dinsdag verschijnt in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nauwkeurig onderzoek van een archeologische vindplaats in een bergachtig gebied tussen Europa en Azixeb heeft geresulteerd in de conclusie dat hier 1,85 miljoen jaar geleden al mensen leefden. Dat is veel vroeger dan de 1,7 miljoen jaar geleden waar voorheen van werd uitgegaan.

Onder wetenschappers bestond de opvatting al langer dat de vroege mensachtige Homo erectus de nederzetting Dmanisi, in het huidige Georgixeb, in ieder geval in een latere periode bevolkte. Maar de ontdekking van stenen werktuigen en materialen uit een veel vroegere periode voeden de theorie dat Homo erectus evolueerde in Eurazixeb en later mogelijk terug migreerde naar Afrika, aldus de onderzoekers. Om deze theorie te staven is echter veel meer onderzoek vereist.

"Het bewijs uit Eurazixeb stapelt zich op dat er sprake is van steeds oudere en primitievere populaties", zei Reid Ferring van de Universiteit van Noord-Texas.

"De onlangs ontdekte gegevens tonen aan dat Dmanisi bevolkt werd op hetzelfde moment – zo niet eerder – dat Homo erectus voor het eerst verscheen in Oost-Afrika", schrijft het onderzoeksteam. In diepe grondlagen op de vindplaats werden meer dan honderden stenen werktuigen gevonden. Eerder werden hier al fossiele botten aangetroffen.

De ontdekkingen wijzen erop dat er in de Kaukasus sprake was van sedentaire populaties en niet slechts van migrerende kolonisten. De bewoners van Dmanisi 'zijn de eerste vertegenwoordigers van ons eigen geslacht buiten Afrika en zij vertegenwoordigen de meest primitieve populatie van de soort Homo erectus die wij kennen', zei David Lordkipanidze van het Georgische Nationale Museum en samen met Ferring leider van het onderzoek. De geografische oorsprong van Homo erectus is echter nog steeds onbekend.

De vroege mensachtigen in Dmanisi zijn mogelijk de voorvaders van alle latere populaties Homo erectus, 'wat duidt op een Euraziatische oorsprong' van de soort, aldus Lordkipanidze. Er is echter ook een andere theorie, namelijk dat Homo erectus ontstond in Afrika en dat de populatie in Dmanisi de eerste migratie uit dat werelddeel vertegenwoordigt.

Wil Roebroeks, hoogleraar archeologie van de Universiteit van Leiden, zei dat de nieuwe vondsten duiden op een sedentaire regionale populatie die zich zo'n 1,8 miljoen jaar geleden succesvol wist aan te passen aan het gematigde klimaat van de zuidelijke Kaukasus.

In een artikel uit 2005 opperde Roebroeks reeds de mogelijkheid dat Azixeb het belangrijkste gebied vormde waar Homo erectus verscheen, een soort die evolueerde uit een vroegere, tot dusver onbekende, voorloper van de mens. Hij benadrukte dat het hier om een hypothese ging die in toekomstige studies zal worden getest.

Homo erectus, een zwaardere, robuustere mensachtige dan de moderne mens en met karakteristieke overhangende wenkbrauwen leefde van zo'n 1,8 miljoen tot 0,3 miljoen jaar geleden. Hij leefde deels in hetzelfde tijdvak als de vroegere soort Homo habilis, maar Homo erectus was de eerste mensachtige die zich vanuit Afrika verspreidde.

 

Advertenties

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s