Column: VREDE


Vrede

 

In de ontvangsthal van het gebouw van de Verenigde Naties in New York bevindt zich het volgende gedicht:

 

Of one Essence is the human race,

Thusly has Creation put the Base;

One Limb impacted is sufficient,

For all Others to feel the Mace.

 

 

In mijn eigen woorden: ‘Het mensenras is xe9xe9n geheel. Zo heeft de schepping de basis gelegd. Als xe9xe9n mens getroffen wordt, is dat voldoende voor alle anderen om die slag te voelen.’ Een mooie gedachte. Hij is humanistisch, want hij sluit geen enkel mens uit. Religieus, want hij drukt de verbondenheid uit van alle mensen met elkaar en met de wereld – of je nu gelovig bent of niet. Modern, want de gedachte erachter werd pas gemeengoed in de 20ste eeuw. De Verenigde Naties worden door allerlei staten vanwege hun eigenbelang ondermijnd; niet in de laatste plaats door de VS.

 

Toch kan de VN een lichtbaken zijn in een wereld waarboven zich donkere wolken samenpakken. We moeten deze volkerenorganisatie en het gedachtegoed dat eraan ten grondslag ligt dan ook koesteren en beschermen. Natuurlijk wilde ik weten van wie dit gedicht is. Vast wel een Amerikaan of Europeaan uit onze tijd. Het blijkt geschreven te zijn door Sa’di Shirazi, een Perzische wereldreiziger, dichter en denker. Hij schreef poxebzie over wijsheid, rechtvaardigheid en goed bestuur, over de liefde, erotiek, over mystiek en over morele kwesties als oprechtheid en sociale rechtvaardigheid. En, o ja, hij was moslim. U weet wel, van de islam, die ‘achterlijke’ godsdienst waartegen ‘beschaafde’ lieden zo tekeer gaan. Enne… hij leefde van ca. 1212 tot 1292.

Twee eeuwen vxf3xf3r de grote Nederlandse Humanist en wereldburger Erasmus, leerde Sa’di ons al dat de mensheid xe9xe9n is. Nu we een wereldwijde hetze tegen ‘de’ Islam beleven en islamextremisten een heilige oorlog tegen ‘het’ Westen voeren, leek het me nuttig op de schrijver van deze dichtregels te wijzen. Hij was zijn tijd ver vooruit. Salaam. Vrede.

 

(c) Jan Bontje 2004

 

(Deze column werd geplaatst in Weekblad Spijkenisse op 30 november 2004 en op 07 december 2004)

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Column: VREDE

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.