Column: Geen kunst!


Bontje Bondig

GEEN KUNST

 

Kunst voegt iets toe aan de werkelijkheid; het geeft deze niet zomaar weer. Beeldhouwer en schilder, schrijver en dichter, musicus en zanger, columnist en liedjesschrijver: zij allemaal creëren hun eigen werkelijkheid. Die lijkt weliswaar vaak op ‘de’ werkelijkheid, maar is er absoluut géén kopie van. Dat laatste is het grootste misverstand aller tijden.

De werkelijkheid van de kunstenaar is een andere dan de werkelijkheid van alledag en is onderworpen aan eigen regels en wetmatigheden. Kunst moet daarom op zijn eigen normen, zijn eigen ‘innerlijke waarden’, zijn eigen merites, worden beoordeeld. Vragen als ‘is het waar’ of ‘wat stelt het voor’ of “is het toegestaan’ hebben meestal geen zin. Je vraagt toch ook niet wat de ‘waarheid’ is van een muziekstuk? Kunst heeft zijn eigen waarheid. En daar hebben kerk en staat, politie en justitie, geen gezag. Daarom is het bijv. onzinnig om rappers die een venijnig liedje over een of andere politica maken, te vervolgen. Het vervolgen van deze mensen dient dan ook een ander doel dan ‘de waarheid’ of ‘het rechtsgevoel’. Het gaat dus om een politieke vervolging. De machtigen in dit land, vertegenwoordigd door bekochte en (om)gekochte politici, staan niet toe dat hun macht wordt ondermijnd. Dat verklaart de krankzinnige felheid en doorgedraaide woede waarmee kritiek op politici sinds 11 september 2001 wordt aangepakt.

Terwijl de reclamemaffia ongestraft geweld, racisme en seksuele intimidatie mag weergeven in stompzinnige reclamespotjes op tv, wordt een woordkunstenaar die de vinger op de zere plek van de verrotte samenleving legt genadeloos afgestraft en, naar men mag vrezen, door justitie gestraft. Politici mogen zelf wel ongestraft oproepen tot haat tegen andersdenkenden, illegaal oorlog voeren, de derde wereld plunderen, stap voor stap de armoede in ons land invoeren, het jaarsalaris van een arbeider toevoegen aan hun eigen vette pot, bejaarden indirect en op termijn vermoorden door hun asociale bezuinigingen, diefstal plegen uit de collectieve spaarpot van miljoenen werknemers. Dat is dan ook geen kunst.

(c) Jan Bontje 2004

 

(Eerder geplaatst als column in Weekblad Spijkenisse, 27 juli 2004)

 

 

 

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt... Geef een reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s